06/28/12 08:28
(http://e-vestnik.bg/)

Иво Прокопиев: Ток не се прави от варовик. Има медийни атаки за разваляне на бизнес в полза на конкуренти

Иво Прокопиев. Снимка: в. Дневник

Онлайн вестникът “Дневник” публикува отворено писмо на своя съиздател Иво Прокопиев, което пък преди това е публикувано в блога му. То е по повод телевизионни и вестникарски атаки срещу него. Прокопиев е на мушката на премиера Борисов, който неотдавна каза в министерския съвет, че заради високите цени на материали от “Каолин” (дружество на Прокопиев), били високи цените на тока. Това е поредната глупост на премиера в стил “Токът ще поскъпне 18 пъти без АЕЦ “Белене”). По-долу е целият текст на писмото на Прокопиев, в което той обяснява конкретно за това твърдение. В синхрон с премиера Борисов, неговият Бареков нападна Прокопиев с квалификации като “гризач”, “престъпник” и др. Ситуацията все повече се доближава до тази в Русия, където едноличния господар наказва “лоши олигарси” и подкрепя “добри”. Там обаче става дума за многомилиарден бизнес, а тук властта натиска доста по-дребни данъкоплатци, за да им вземе бизнеса или да ги избута с конкурентни приятелски фирми.
Следва целият текст на писмото на Прокопиев:

След като вестник “Капитал”, преди повече от две години, направи журналистическо разследване за недопустима концентрация на публични средства в една банка и държавна подкрепа за една медийна групировка срещу интересите на всички останали на пазара, редовно, през няколко месеца, съм подлаган на всевъзможни кампании и клевети в медиите на въпросната групировка.

Някои от “скандалните” разкрития бяха толкова нелепи, че предпочeтох да ги отминавам с мълчание. Други се разпадаха под собствената си несъстоятелност. За трети, съм опитвал да отговарям с факти, така че всеки критично мислещ човек да може да прецени. А заглавията от типа “Прокопиев стана йога” съм приемал като виц.

Случва ми се за втори път след като през 2001 година една публикация в “Дневник” за брата на тогавашния главен прокурор Никола Филчев беше последвана от масирани клевети в медиите, разследвания даже. Въпреки че няколко години по-късно всички институции се произнесоха в наша полза и моралната победа беше наша, стилът и методите на оклеветяване оцеляха.

На колегите с които работя, на приятелите си и на тези, които следят последното развитие на кампаниите срещу мен искам да кажа, че не влизам в обяснения с отделни медии не от гузност или страх. За голямо мое съжаление като издател и основател на вестници, ценностите на истинската журналистика са почти напълно загубени – с малки изключения в единични издания и електронни медии, между които нашите, и няколко блога. Последствията за обществото от това са мащабни. В моя личен случай и в случая на много други хора, чиято репутация брутално и безнаказано бива съсипвана, резултатът е, че публичната реакция се обезмисля, защото не сработват журналистическите механизми за добросъвестно разделяне на факти от манипулации. Борбата на такъв публичен терен е като да се бориш с прасе, и от нея няма как да излезеш по-чист отколкото си влязъл.

Завел съм и продължавам да подготвям дела срещу конкретни публикации. Такава ще е реакцията ми и след последната кампания, на която от няколко дни говорител е г-н Николай Бареков и TV7, част от същата медийна групировка.

Позволявам си да напиша в допълнение и това открито писмо не само защото чисто човешки съм втрещен от чутото по мой адрес в ефир. (Олигарх, това мързеливо медийно клише, в което вече не остана смисъл, е най-мекото. Но простете, “гризач”, “трепещ хора”, “престъпник”, репортери, които идват вкъщи да притесняват семейството ми – всичко това минава границите дори на сегашната медийна “нормалност”).

Струва ми се, че се налага също да разгранича пластовете, на които се води актуалната кампания, защото виждам разрушителни тенденции, които засягат не само мен.

Първо, атакува се “Каолин” – една от фирмите, в която акционер е “Алфа финанс”, холдингът, който ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване