06/28/12 22:15
(http://e-vestnik.bg/)

Мия Лъв - ще има ли афроамериканка от Републиканската партия в Конгреса?

в. Вашингтон пост

Миа Лъв. Снимка: личен сайт

Мия Лъв се откроява в Юта не само с консерватизма си. Тя е чернокожа представителка на Републиканската партия, тя е 36-годишна майка на три деца, фитнес инструктор и кмет на градче с нарастващо население.

Сега участието й в надпреварата за Конгреса срещу популярния настоящ конгресмен от демократите от този избирателен район, когото мнозина републиканци са се опитвали да победят, превърна Лъв в малка знаменитост в очите на най-верните членове на Великата стара партия.

Тя наскоро се представи пред група учители в Конгреса на щата Юта - исторически запазена само за бели мъже територия - разказвайки им за своя баща - имигрант, дошъл от Хаити.

“Той каза: “Мия, майка ти и аз никога не сме приемали подаяния. Ти няма да си бреме за обществото”, каза тя със строга усмивка. “Ти ще допринасяш за него”.

Повечето учители вече познаваха Лъв, чието участие в надпреварата срещу изкаралия шест мандата в Камарата на представителите Джим Матесън, стана едно от следените с най-голям интерес съревнования за Конгреса.

Ако тя спечели, не само ще помогне на републиканците да запазят контрола си над Камарата, но ще стане и първата чернокожа жена сред републиканските конгресмени. Лъв, която е мормон, в по-широк план може да помогне и на кандидата за президент на Републиканската партия Мит Ромни, облагородявайки образа на неговата Църква (Ромни също е мормон - бел. прев.) и на партията му, в момент когато и двамата се опитват да се харесат на все по-променящата се нация.

В резултат на това независими организации, както и двете политически партии, се очаква да налеят милиони долари в това състезание. Надпревата в този район, в който традиционно доминират републиканците, се смята за доста непредвидима според независимата организация за политически анализи “Кук политикал рипорт”.

Републиканците са във възторг от кандидатката си.

“Мия има възможността да разпространи посланието за свобода и икономическа независимост по начин, по който мнозина от нас не могат, и ние сме развълнувани от това”, каза председателят на бюджетната комисия към Камарата на представителите Пол Райън конгресмен от щата Уисконсин , след като в петък вечер бе домакин на събитие за набиране на средства за кампанията й в град Парк Сити.

Само преди два месеца Лъв прикова вниманието на целия щат по време на конгреса на Републиканската партия в Юта, на който тя нанесе съкрушително поражение на съперниците си, печелейки 70 процента от вота на делегатите. Според правилата за първичните избори в този щат кандидати, събрали поне 60 процента, отиват директно на първични избори.

Но тъй като на първичния вот във вторник тя нямаше съперници, Лъв оползотвори времето си с набиране на средства, подготвяйки се за двубоя с Матесън, както и подобрявайки имиджа си. Тя не се уплаши от провокациите, каза, че “правителството не е спасението” и обеща да се присъедини към Групата на чернокожите конгресмени, за да я критикува “отвътре”.

“Мия Лъв е кандидатът, когото републиканците се опитваха да вербуват”, каза Джесика Тейлър, старши анализатор от “Ротънбърг политикал рипорт”. “На теория това е район, който те трябваше да са спечелили отдавна”.

Лъв участва в надпреварата за район, който беше създаден през 2010 г. при преговорите Вашингтон, Окръг Колумбия да получи свой представител в Камарата на представителите. Преначертаването на избирателните райони в Юта раздели стария район на Матесън, довеждайки там още повече републиканци. Затова Матесън се прехвърли в новосъздадения 4-ти избирателен район, включващ една трета от стария му район.

“Това е безпрецедентно”. Победата на първичните избори на Лъв, която донякъде се счита за нова тук, смая щата Юта. Тя е стройна афроамериканка, която носи косата си сплетена на плитки. Кандидатира се от щат, който досега е избирал само три жени за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване