06/28/12 16:53
(http://www.klassa.bg/)

ОИСР призова европейските лидери да защитят Испания и Италия

Еврозоната трябва да защити Испания и Италия на облигационните пазари, като използва всички налични институции, заяви в интервю Анхел Гурия, генерален секретар на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).
Испания, която вече поиска 100 млрд. евро спасително финансиране, за да рекапитализира банките си, е изправена пред неблагоприятни кредитни условия, а Италия, която се представя много по-добре, опасно върви по пътя й. Лидерите на ЕС са на двудневна среща на високо равнище в Брюксел, като ситуацията в две от най-големите икономики на региона оглавява дневния им ред. Гурия, отявлен критик на мудния метод за изготвяне на политики в еврозоната, каза, че е време Европейската централна банка (ЕЦБ), спасителните фондове на паричното обединение и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) да бъдат използвани в пълния им капацитет, за да се прекратят задълбочаващите се кризи със суверенния дълг и банкирането.
Шефът на ОИСР се изказа против използването на спасителните механизми, познати още като „защитна стена“, за подпомагане на страните и техните банки с довода, че те просто не разполагат с достатъчно пари. Преходният Европейски фонд за финансова стабилност (EFSF) и постоянният Европейски механизъм за стабилност (ESM), който се очаква да влезе в сила през юли, имат 700 млрд. евро общи активи, а капацитетът им за кредитиране е 500 млрд. евро извън плащанията за Гърция, Ирландия и Португалия, които вече получават спасително финансиране.
Доходността по десетгодишните държавни облигации на Испания се покачи рязко през последните седмици от малко над 6% непосредствено след новината за помощта за банковия сектор до 6,89% в сряда. Лихвата по италианските ценни книжа с еквивалентен падеж се покачи от 5,81% на 6,15% за същия период. „Колко пъти можете да използвате едни и същи пари? Трябва точно да се определи разпределението на средствата. Налага се или дефиницията да се стесни, или защитната стена да се подсили, а решението е в прерогативите на европейските лидери“, каза Гурия.
Той коментира, че еврозоната не използва съществуващите институции адекватно, за да подкрепи затруднените страни. „Нито Италия, нито Испания изискват спасителен механизъм, защо да заместваме частния дълг с публични пари? Ако не е необходимо, когато принципно това може да се направи чрез стабилизационен механизъм на доходността по облигациите чрез ЕЦБ, EFSF, ESM и ЕИБ, не бива да предприемаме драстични алтернативи просто защото не използваме пълния капацитет на тези, с които вече разполагаме“, каза Гурия. Той прогнозира, че ако еврозоната продължи просто да крепи нещата, резултатите ще бъдат „нежелани, ненужни и скъпи“. „Не разполагаме с организиран отговор и помощна система за Испания и Италия, а би трябвало“, заяви Гурия. Според него някои страни в еврозоната се борят една срещу друга, вместо да предприемат необходимите действия, за да помогнат на тези внушителни попълнения в списъка на застрашените. „Какво остава на една държава, когато действа правилно, вече е платила политическата цена на всички трудни решения и принадлежи към семейство, от което очаква съдействие, но не го получава, защото членовете му се карат и спорят?“ пита той.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване