06/29/12 21:28
(http://e-vestnik.bg/)

Меркел под жестокия прицел на медиите

Ройтерс

Меркел като Терминатор на корицата на “Ню Стейтсмън”

Германската канцлерка Ангела Меркел, която е демонизирана от медиите в Европа като робот Терминатор с червени очи, представяна е като разплут фотомодел или закръглена римска богиня, ядяща гърци, става обект на нова вълна от сарказъм заради твърдата си позиция по кризата в еврозоната.

Меркел, която вече буди омраза в Гърция заради настояването си за икономии в замяна на помощ, отдавна е изобразявана в карикатури облечена в нацистка униформа, но в навечерието на срещата на върха на ЕС тази седмица се появиха доста особено жестоки изображения и заглавия.

Политици от Париж до Вашингтон засилват натиска върху Меркел, която е лидер на най-голямата икономика в Европа, да реши дълговата криза, заплашваща да срине световната икономика. Но няма особени признаци, че “Госпожа Не” ще отстъпи по въпроси като споделянето на европейските дългове или намаляването на държавните разходи - не на последно място, защото подходът й засилва популярността й сред германските избиратели преди наближаващите избори догодина.

Лявото британско сп. “Ню стейтсмън” публикува миналата седмица на корицата си карикатура на Меркел като Терминатор със светещо роботско око и черно яке в стил Арнолд Шварценегер. Надписът бе “Най-опасният лидер на Европа”. В статия, в която се казва, че “манията за икономии” на Меркел разрушава Европа, главният редактор Мехди Хасан определи канцлерката като по-голяма заплаха за световния просперитет и ред от иранския президент Махмуд Ахмадинеджад или севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

“Меркел е най-опасният германски лидер след Хитлер”, писа Хасан и добави, че под нейно ръководство Германия, ковчежникът на Европа, е също толкова изолирана, ненавиждана и будеща страх. За британците може и да е традиция да осмиват германците, но тонът става много неприятен дори в утвърдени умерени издания. Центристкият всекидневник “Индипендънт” публикува репродукция на картината на Гоя “Сатурн изяжда един от синовете си”, показваща как Меркел със свиреп поглед и гръцко знаме вместо лигавник поглъща грък.

Не е изненада, че Испания, която този месец след седмици натиск от страна на Берлин каза, че ще поиска европейска помощ за банките си, също се присъедини към хора срещу Меркел.

Испанското сатирично сп. “Ел Хуевес” (”Четвъртък”) прекръсти последното си издание на “Ди Хуевен”, за да звучи германско. На първа страница помести карикатура, на която закръглената Меркел смачква испанския министър-председател Мариано Рахой и стъпва върху него като върху изтривалка. В списанието Меркел е изобразена като фотомодел, след като е коронована за “Мис Испания 2012″. Тя е с обувки на висок ток и бански костюм, изглежда разплута и изтощена, плачеща от радост, че е имала късмета да бъде определена за най-красивата жена в Испания.

Влиятелното седмично сп. “Икономист” също взе на прицел Меркел, като публикува на корицата си рисунка на потъващ кораб, на който пише “Световната икономика”, и излизаща от него реплика “Извинете, г-жо Меркел, можем ли вече да пуснем двигателите?”.

В Гърция, където нацистките зверства по време на войната, са оставили дълбоки спомени, тя е подложена на медийни нападки, откакто за първи път показа нежелание да спаси Атина.

Вестници отпечатаха компютърно генерирани изображения на Меркел, със зъл поглед и в нацистка униформа, а по-рано тази година разгневени демонстранти дори изгориха германски знамена. Съюзниците на Меркел я подкрепят, като казват, че тя може да удържи на атаките и няма да се разколебае от провокационни заглавия.

“Не се притеснявам (за имиджа на Меркел в чужбина), защото окарикатуряването на канцлерката може да се обясни с подкрепата й за нещо, което се различава от простите народни искания”, каза главният партиен отговорник на консерваторите на Меркел Михаел Гросе-Брьомер. “Мисля, че някои прекалено емоционални оценки за тази велика канцлерка са несъстоятелни”, заяви той.

Започва обаче да й личи, че е подложена на натиск. Не може да ...

Публикувана на 06/29/12 21:28 http://e-vestnik.bg/15004/merkel-pod-zhestokiya-pritsel-na-mediite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване