06/30/12 11:59
(http://www.klassa.bg/)

Happy Birthday, Harry Potter! Как Джоан Роулинг стана по-богата от английската кралица

Хари Потър навършва точно 15 години на 30 юни. Което е чудесен повод да припомним как неговата създателка Джоан Роулинг стана по-богата от английската кралица.
Седем книги, осем филма и една невероятна 15 годишна история на възхода. Една проста сметка показва, че една книга на Роулинг се пада на 16 граждани на света. Което ще рече, че ако разделим населението на цялата земя – 7 милиарда, на 450 милиона книги (бройката, която авторката разпродаде през тия 15 години) ще получим цифката 16. Хари Потър пътува из 200 страни, бе преведен на 70 езика, между които латински и старогръцки, зулу и бенгали.

Роулинг докопа златната кокошка преди 15 лета и, както изглежда, няма намерение да я пусне. Ту съобщава, че ще има осма книга за Хари Потър, ту – че няма да има. Умее да поддържа любопитството у хората. Яхнала е славата и парите и ги държи много здраво за юздите.
Малкият магьосник Хари Потър се роди във влака – от Манчестър за Лондон през далечната 1990-та. Една 25 годишна учителка пътуваше в този влак, който спря заради повреда. Докато скучаеше във влака, учителката нахвърля основната линия на първия си роман. Година по-късно същата дама, вече завършила френски език и класическа филология, замина за Опорто, Португалия, за да преподава английски. Там се омъжи за един португалски журналист и му роди дъщеричка, но скоро се разделиха. През 1993-та учителката се прибра в родната Англия и започна да преподава френски, за да издържа дъщеря си. Когато нямаше уроци, засядаше в някое кафе и пишеше. Така постепенно се оформи първият роман за Хари Потър.
На 30 юни 1997-ма книгата видя бял свят. Появи се в тираж от 1500 бройки в книжарниците на Острова. Естествено никой не подозираше какво му предстои – да се превърне във феномен, който да донесе световна слава на скромната учителка по френски, която сама отглежда дъщеря си. Не след дълго тия бройки се превърнаха в антикварна рядкост и цената и шеметно скочи. После стана ясно, че Джоан Роулинг е продала първата си книга в САЩ за 125 хиляди евро. През следващите години Роулинг подготвяше по един роман годишно. И така до 2007-ма.
В историята са заплетени и автобиографични елементи. Спекулира се, че ранната смърт на майката на авторката – тя умира едва на 45 години, съвпада със смъртта на родителите на героя. Джоан Роулинг черпи вдъхновение за персонажите си от живия живот – от образите на свои съученици, както и от собствената си съдба. .
Истински шемет предизвикваха през годините романите на Джоан Роулинг за малкия магьосник. Хлапета и журналисти лудо преследваха дъщеря и Джесика за да измъкнат от нея подробности за бъдещите сюжети. Над 40 хиляди мераклии участваха в кастинга за първия филм за Хари Потър. В резултат на истерията и успеха Джоан Роулинг се оказа сред най-богатите хора на Острова – „Форбс” съобщи, че богатството и е по-голямо от състоянието на кралица Елизабет Втора. Най-забележителната културна тенденция приписвана на Хари Потър специфично в англоезичния свят е увеличаването на грамотността сред децата. Британският министър-председател Гордън Браун, почитател на серията казва "Аз мисля, че Джоан Роулинг направи повече за грамотността по света, отколкото което и да е друго човешко същество."
Неотдавна Джоан Роулинг съобщи, че вече е готов първият и роман за възрастни, «The Casual Vacancy», който ще излезе през есента на 2012-та. Създателката на Хари Потър подготвя и енциклопедия за света на Хари Потър – издание, което тя от години обещава на феновете си. То също ще излезе не след дълго на бял свят, а приходите от продажбата ще бъдат дарени за благотворителни цели.
Междувременно отново плъзна идеята, че ще има „Хари Потър – 8”. Дали това ще се случи не е ясно, защото всяко решение на Джоан Роулинг е предпоследно.
А докато стане ясно, просто да и кажем: Happy Birthday, Harry Potter!
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване