07/01/12 13:18
(http://www.klassa.bg/)

Болестта Алцхаймер може да е заразна

Болестта Алцхаймер възниква при наличие в мозъка на определена група белтъци, които могат да бъдат заразни, както са прионите, причиняващи болестта Крейцфелд-Якоб (луда крава), разкрива германското сп. „Шпигел“. Изследователят Матиас Юкер от института „Херти“ и Германския център за изследване на невродегенеративните заболявания в Тюбинген съобщи, че е било наблюдавано предаване на болестта при експерименти с животни. Става дума конкретно за мишки, предразположени към заболяването, които са контактували с възможни причинители. Учените не са наясно защо Алцхаймер не е заразен при хората, след като неговите причинители много приличат на прионните заболявания.
В мозъка на пациента, поразен от Алцхаймер, произтича масово измиране на неврони. Нервните клетки отказват да работят – в началото по-малко, а после и все повече на брой. Започва се с блокиране на важните транспортни пътища, после се образуват т.нар. плаки. Това постепенно натрупване на белтъчни молекули извън нервните клетки нарушава функционирането на мозъка. Плаките се появяват заради парченца белтък, които се образуват самостоятелно – т.нар. бета-амилоиди, обяснява авторът на изследването.
Учени от университета „Емори“ в Атланта са изследвали експериментално ролята на бета-амилоидния белтък още преди 10 г. След като в мозъка на мишки са били въведени екстракти от мозък на човек, починал от Алцхаймер, в него са се образували типичните за тази болест плаки. Досега остава под въпрос дали причинителят на Алцхаймер е заразна форма на бета-амилоиди, защото вкараният в мишките човешки мозък може да има и други патогени. Но все повече учени според Юкер споделят хипотезата за заразните бета-амилоиди. Миналата есен станаха известни предварителните резултати от труда на испанския специалист по приони Клаудио Сото, според които бета-амилоиди са били намерени и в кръвта на мишки, заразени с Алцхаймер.
Ако се окаже, че тази болест е действително заразна и причинителите се съдържат в кръвта на преносителите й, дарителската кръв задължително трябва да се изследва. В света в момента болните от Алцхаймер са около 30 милиона, а според прогнози към 2050 години един на всеки 85 жители на планетата ще страда от това заболяване.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване