07/01/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Борисов откри участък от „Тракия“, обеща нов след 12 дни

Нов 32-километров участък от магистрала „Тракия“ в участъка от Стара Загора до Нова Загора влезе официално в експлоатация. Лот 2 на автомагистрала „Тракия” бе официално открит от президента Росен Плевнелиев, премиера Бойко Борисов, европейския комисар по регионална политика Йоханес Хаан, министрите Лиляна Павлова, Ивайло Московски и Мирослав Найденов.
Участъкът се простира на територията на две области – Стара Загора и Сливен, където се намира и най-натовареното място по пътя София-Бургас. Изграждането на лот 2 е на стойност 137 868 000 лв. Строежът на обекта започна на 9 юни 2010 г., построени са общо 20 мостови съоръжения. Очаква се до 12 дни да бъде открит за движение и лот 3 на магистралата – от Нова Загора до Ямбол.
„Отсечката на смъртта” остава в историята след откриването на лот 2 на автомагистрала „Тракия”, заяви държавният глава Росен Плевнелиев. „Строителството на магистрали е национален приоритет”, подчерта президентът и благодари на правителството, че полага усилия и постига видими резултати в реализацията на този приоритет. Той припомни, че на обекта са работили почти 6000 души и това е най-големият инфраструктурен проект в последните години в България.
До 12 дни ще бъде готов и третият лот на магистрала „Тракия”, каза Борисов. Той обяви, че по-рано днес е направил инспекция на трасето от Нова Загора до Ямбол. По думите му още днес е могъл да бъде пуснат и този участък, но се е наложило цели 17 километра да бъдат преасфалтирани, защото „страната ни е дала дума на Европа да строи качествено”. Въпреки това лот 3 ще бъде открит предсрочно, увери премиерът. Според него цялата страна трябва да изглежда така, както в момента изглеждат Старозагорска и Ямболска област – „обработени, засадени поля и сред тях магистрали”.
Строителството на магистралите ще донесе резултати в следващите години, посочи премиерът. До края на годината предстои да бъдат открити Дунав мост 2 и още няколко големи инфраструктурни обекта. България има договорености от 95% по Оперативна програма „Транспорт” и 30% вече са усвоени. Борисов припомни, че при встъпване в длъжност на правителството на ГЕРБ всички еврофондове на страната са били спрени, а в момента се усвояват милиарди евро. Това са числови измерения, които няма как да бъдат манипулирани, коментира министър-председателят.
България неслучайно е станала член на Европейския съюз, заяви европейският комисар по регионална политика Йоханес Хаан. Страната ви е доказала, че тук идеите не остават само на хартия, а се реализират в срок и в рамките на определения бюджет. Европа се гордее с постигнатото от България, подчерта Хаан.
Времето за пътуване до морето ще се намали средно с 50 минути след пускането на двата нови участъка, обяви министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. По думите й лот 2 на автомагистрала „Тракия” има разрешително за ползване. То е било издадено 5 дни преди официалното откриване. Министърът подчерта, че за една година страната ни е направила голям напредък в строителството на магистралата. Преди една година на това място са били блата, а днес е модерна магистрала.



Пуснаха високоскоростната жп отсечка Пловдив – Димитровград
От неделя – 1 юли, всички влакове по линията Пловдив – Димитровград могат да се движат със 160 км/ч. Това съобщи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски по време на официалното откриване на жп отсечката, предаде агенция “Фокус”.
Благодарение на съвместната ни работа с останалите ведомства над 220 млн. евро са инвестирани в железопътната ни инфраструктура и отговорно мога да заявя, че това трасе отговаря на всички европейски изисквания, каза Московски. По думите му са изградени десетки надлези и подлези, поставени са шумозаглушителни стени, а 12 гари са напълно реновирани. „Историческата справка показва, че такива мащабни строителни дейности по железопътната инфраструктура не са били извършвани в нашата страна повече от 30 години”, допълни министърът.
Лентата на обекта бе официално прерязана от еврокомисар Йоханес Хаан, президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов и министрите Ивайло Московски и Томислав Дончев, Лиляна Павлова и Мирослав Найденов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване