07/01/12 21:31
(http://e-vestnik.bg/)

Докъде ще стигне напрежението Сирия-Турция?

в. Миллиет

Башар Асад. Снимка: от тв екрана

Какво ще стане оттук нататък в кризата между Турция и Сирия по повод сваления изтребител? Ще нарасне ли напрежението и вероятността от нов конфликт или случаят по някакъв начин ще се приключи и кризата ще се успокои?

Трудно е да се прецени по какъв начин ще се развие турбулентната обстановка, предизвикана от свалянето от Сирия на турски военен самолет. Това зависи от позицията, която ще заемат и двете страни. На този етап, наред с това, че се опитва да оправдае своето поведение, Сирия полага усилие въпросът да не се раздува повече.

На особено острите думи на Ердоган президентът Асад предпочете да не дава директен отговор, като изявленията по този въпрос в Дамаск бяха направени от официални представители на по-ниско ниво - най-вече от говорителя на външното министерство.

Акцентът на тези изявления в Дамаск е, че Сирия не е свалила умишлено турския изтребител. Готово ли е управлението на Асад, което приема, че турският изтребител е бил свален макар и несъзнателно или ненарочно, да се извини официално на Турция и да плати обезщетение? Досега не се вижда никакъв сигнал в тази посока.

Надеждата на Дамаск е кризата да се успокои с усилията на някои негови приятели. Подчертаването от Русия, че случаят не е “провокация” (от страна на Сирия), несъмнено е окуражило Дамаск. Освен това било руските, било иранските официални представители са препоръчали и на двете страни да се споразумеят и проблемът да се уреди без да се усложнява повече.

Ще бъде ли достатъчно извинение?

Това е нещото, което иска да чуе режимът на Асад, желаещ да се избави от гнета на този инцидент. Но очевидно атмосферата в Анкара е много различна. Да, това, което се очаква на първия етап, е Сирия официално да обяви отговорността си за този случай, да поднесе извинение и да плати обезщетение. Но Анкара няма намерение да се задоволи само с един такъв символичен жест.

Изказванията, които премиерът Ердоган направи едно след друго по тази тема, показаха явно, че правителството на Партията на справедливостта и развитието иска да отиде много по-нататък от това.

След този случай Анкара е взела важно стратегическо решение. Разглеждайки Сирия като елемент на заплаха за своята сигурност, тя отправи посланието, че режимът на Асад, определен от нея като “тираничен и загубил легитимност”, трябва непременно да бъде сменен. В изказването си, което оставя впечатление, че той действа със съзнанието за “мисия”, премиерът не се въздържа да обяви, че с тази цел Турция ще предостави на опозицията “всякаква подкрепа”.

Сега пристъпва към прилагане на тази стратегия. Съсредоточаването на военни сили в района близо до границата със Сирия е една от първите стъпки. Това е демонстрация на военна сила пред Асад. Целта е както да се постигне възпиране, така и да се държи Сирия под засилен военен натиск и да се окаже подкрепа на опонентите и участниците в съпротивата срещу Асад .

Възможно е като резултат от това кризата с изтребителя да придобие по-различни измерения и да ескалира още повече. Смятам, че сега Анкара има намерение да прилага “стратегия за контролирано напрежение”.

Политиката по въпроса за Сирия, която правителството следва от известно време, всъщност превърна Турция в “страна” в тази криза. Последното изказване на премиера отправи открито посланието, че това се смята за част от “мисията” и ще продължи докрай тоест до оттеглянето на Асад .

Разбира се трябва добре да се пресметне какво може да спечели и какво ще загуби на практика Турция от това и изоставяйки настрана героизма, свободно да се дискутира по този въпрос. Несъмнено постигнатата от турската дипломация подкрепа в международен план по кризата с изтребителя е успех.

Но международната общност, включително западните съюзници, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване