07/01/12 06:10
(http://e-vestnik.bg/)

Изгледите за изборна победа на ИРП в Мексико тревожат САЩ

Франс прес

Възможността президентските избори в Мексико тази неделя да върнат на власт Институционно-революционната партия (ИРП) буди тревога в САЩ, макар че на практика не се очаква промяна в двустранните отношения.

Рожба на Мексиканската революция от началото на 20-и век, ИРП управлява Мексико 71 години, преди да отстъпи през 2000 г. властта на консервативната партия Национално действие начело с досегашния президент Фелипе Калдерон, свързана с Католическата църква. Кандидатът на ИРП Енрике Пеня Нието е фаворит според предизборните проучвания.

“Според мен ИРП едва ли има намерение съществено да промени програмите за сътрудничество, съвместни форуми и контакти, осъществявани доста активно от двете правителства”, уверява Майкъл Шифтър, директор на вашингтонската организация “Междуамерикански диалог”.

Евентуалната победа на ИРП обаче буди много страхове. Шифтър изтъква, че Пеня Нието твърдо води в анкетите и не се чувства задължен да заема позиция по редица въпроси, а това подхранва опасенията на САЩ.

“В САЩ - съвсем както и в мексиканското общество, не стихват съмненията дали са почтени някои функционери на ИРП и какво ще предприемат, ако дойдат на власт”, коментира Андрю Сели, директор на института за Мексико към мозъчния център “Удро Уилсън”.

Мнозина депутати от САЩ заявиха, че се боят кандидатът на ИРП, дошъл веднъж на власт, да не потърси възможност за сделка с наркокартелите, за да ограничи насилието в страната.

Основоположник на инициативата “Мерида” - програма на стойност 1,6 милиарда долара за подпомагане на борбата срещу наркокартелите от региона, САЩ се страхуват насилието, свързано с наркотрафика, да не се прехвърли на тяхна територия. Над 50 000 души в Мексико вече загинаха, след като президентът Калдерон разпореди военна офанзива срещу наркопрестъпността.

Други исторически чувствителни теми от двустранните отношения - например имиграцията и търговските споразумения, също будят тревога, отбелязват експерти, запитани от АФП.

Разногласията по тези проблеми между САЩ и южната им съседка се използват в Мексико за вътрешнополитически цели, посочват те. ИРП може “да заговори с антиамерикански тон, преследвайки вътрешнополитически цели”, твърди Андрю Сели.

Ако в изборите спечели Хосефина Васкес Мота, излъчена от партията на президента Калдерон, това би трябвало да гарантира приемственост в двустранните връзки, очакват експертите.

И напротив - при победа на левия кандидат Андрес Лопес Обрадор, запазил мълчание по-специално по въпроса за борба срещу наркокартелите, промяната в отношенията между двете държави ще е радикална.

Ако той получи мнозинство, “ще се върнем към напрежението от 70-те, когато обвиняваха американския империализъм в какво ли не”, пояснява Мануел Суарес Миер, бивш служител от Банката на Мексико, днес икономист в Американския университет.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване