07/01/12 14:38
(http://www.klassa.bg/)

Камерън: Референдум за ЕС ще има, когато дойде „точният момент“

Британският премиер Дейвид Камерън е готов да обсъди възможността за референдум за отношенията на кралството с ЕС, но когато настъпи „точният момент“. Това пише самият Камерън в своя статия, публикувана във в. “Сънди телеграф“. Премиерът смята, че незабавен референдум по въпроса не е от най-желаните.
Според представители на либералдемократите, които са коалиционен партньор в кабинета, статията на премиера е адресирана по-скоро към вътрешното разделение в партията на торите по въпроса, отбелязва Би Би Си. Почти 100 депутати от Консервативната партия се обявиха за такова допитване по време на последната парламентарна сесия. Те написаха писмо до Камерън, в което го призоваха да бъдат преразгледани отношенията на Великобритания с ЕС. Това може да стане след парламентарните избори през 2015 г. В статията си Камерън се опитва да обясни положението си като премиер на коалиционно правителство с либералдемократите, с които трябва да се съобразява.
Външният министър Уилям Хейг смята, че има силен мотив за референдума, след като останалите страни членки се съгласиха на по-силно обвързване в съюза заради кризата в еврозоната. Но в същото време Хейг казва пред Би Би Си, че времето да се реши за такъв вот ще дойде, когато стане ясно как Европа ще се развива.
Според „Дейли телеграф“ Камерън ще бъде притиснат да заеме ясна позиция за референдум от своя министър по отбраната Лиъм Фокс тази седмица. Очаква се Фокс да заяви, че ако Великобритания не получи правомощията, които желае в ЕС, трябва да напусне съюза.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване