07/01/12 15:11
(http://www.klassa.bg/)

Логото на ЕС за биопродукти става задължително

Биологичните продукти вече задължително трябва да са обозначени с логото на Европейския съюз. От неделя влезе в сила изискването то да е изобразено върху всички предварително пакетирани биологични хранителни продукти, произведени в държавите от ЕС и отговарящи на необходимите стандарти. За неопакованите и вносните биологични продукти логото няма да бъде задължително. Запазва се и възможността да се поставят и частни, регионални или национални знаци наред със знака на ЕС.
Логото на ЕС за биологичните продукти, познато като „европейски лист“, е въведено на 1 юли 2010 г., но за да се улеснят операторите в адаптацията им към новите правила и за да се избегне безсмисленото изхвърляне на съществуващите опаковки, бе разрешен двегодишен преходен период, преди то да стане задължително за всички продукти. Наред с логото в близост трябва да фигурират кодът на контролния орган и мястото на производство на земеделските суровини.
През последните години се наблюдава постоянно нарастване на потреблението на биологични продукти в ЕС, като в момента техният пазарен дял в съюза е около 2%. Производството също се е увеличило значително през изминалото десетилетие — днес около 5% от всички земеделски площи в съюза и над 2% от стопанствата (повече от 200 000 ферми) са сертифицирани като биологични. На политическо равнище в ЕС през тази година бе сключено споразумение за правилата относно „биологичното вино“, които влизат в сила от 1 август.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване