07/01/12 12:22
(http://www.klassa.bg/)

"Майстора, цветето и вселената". Обновената Национална художествена галерия отваря врати на 3 юли

Тържественото откриване на обновените и ремонтирани зали на Националния музей на българското изобразително изкуство (Националната художествена галерия) в бившия Княжески дворец в столицата ще се състои на 3 юли в 11.00 часа. Проектът е на Министерството на културата. Той е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие  от държавния бюджет на Република България.
Националната художествена галерия отваря своите обновени зали с мащабната изложба “Майстора, цветето и вселената”, посветена на 130-ата годишнина от рождението на Владимир Димитров–Майстора.
Владимир Димитров–Майстора е сред големите и значими фигури в нашата културна история. Неговото ярко и самобитно изкуство e своеобразна емблема на българския национален дух. От голямото художествено наследство на художника са подбрани над 300 произведения – маслени платна, акварели и рисунки, които осветляват основните теми в творческия му път, разположени във всички зали .
Акцентът на тази изложба е в новия поглед към личността и творчеството на Майстора, тръгващ от неговото слово. В центъра на отделните части на експозицията се експонират мисли на художника за изкуството и живота. Те водят в смисловото разгръщане на самата изложба – през темите майчинство, моми, жътви, труд, деца, автопортрет.
Изложбата е организирана и с участието на ХГ ”Владимир Димитров-Майстора”, Кюстендил, която съхранява най-голямата за страната колекция от произведения на Майстора. Показани са и картини, собственост на Софийската градска художествена галерия и галериите в Русе, Добрич, Стара Загора, Бургас, Казанлък, Кърджали, Плевен. Изложбата ще продължи до средата на септември.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване