07/01/12 15:10
(http://www.klassa.bg/)

Яйцата са поскъпнали с 50% за година

През юни яйцата поскъпват с пет процента (до 0,22 лева за брой), а спрямо същия месец на миналата година цените бележат ръст от 50%, съобщиха от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ). Колебанията на цените на останалите хранителни стоки са незначителни и се движат в диапазона плюс-минус 0,5%-2%, като при фасула повишението е с 18 на сто.
При цените на месото, месните произведения и рибата се наблюдава стабилизиране на нивата от предходната година, като ръст с около 4% се наблюдава при цените на кренвиршите и на каймата. Цените на млечните произведения поевтиняват на годишна база, съответно с 5,5 на сто - за кашкавал "Витоша", и с около един процент - за кравето сирене. Цената на кравето масло на едро се стабилизира на нивото от предходната година. На месечна база през юни цената на млечните произведения, пилешкото месо, рибата и колбасите намалява с 1%-2%, олиото се повишава с 2,3 на сто /до 2,66 лева за литър/, а каймата - с 3 на сто.
През юни цените на сезонните плодове и зеленчуци по традиция намаляват, но в резултат на неблагоприятните климатични условия през зимата и пролетта на 2012 г. цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през юни 2012 г. в сравнение със същия месец на 2011 г. са по-високи. Оранжерийните домати и краставици се търгуват с около 30-40 на сто, на пресните картофи - с 48%, на зрелия чесън и на зеления пипер с 15%-25% по-евтино. Цената на зелената салата обаче се повиши на месечна база с 14%, отчитат от ДКСБТ. Ябълките поскъпват с 19%, ягодите - с 10%, а лимоните - с 13%. При черешите се отчита намаление на цената с 20% и на бананите - с 11 на сто. В сравнение с юни 2011 г. се отчита повишение на цените на оранжерийните домати и краставици с 20%-40% и на зеления пипер - с 11,5 процента. Поскъпване на годишна база се наблюдава при ягодите и черешите и при бананите и лимоните. С по-ниски цени през тази година са пресните картофи, зрелият чесън и ябълките.
През май и юни индексът на тържищните цени, който отчита цените на хранителните стоки на едро, се понижи с 12 процента - до 1,320 пункта, отчетоха от ДКСБТ.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване