07/03/12 16:14
(http://www.klassa.bg/)

10 изби ще промотират български вина в Швейцария, САЩ и Китай

Очаквам около 10 големи български изби да се включат в проекта за промотиране на български вина в три страни извън Европейския съюз - Швейцария, САЩ и Китай, съобщи за „Класа“ председателят на Националната лозаро-винарска камара проф. Пламен Моллов. Според него вероятно към програмата за популяризиране на български и гръцки качествени вина на пазарите на трите страни ще предявят интерес много повече наши фирми, но тепърва предстои да се уточни кои ще бъдат те. Окончателното решение ще бъде взето на общото събрание на камарата, което ще се проведе на 5 септември т.г. Избраните от събранието компании ще имат задължението да внесат 25 хил. лв. годишно, което е собственото им участие в проекта. В резултат от включването си в „Междудържавна програма за промоция на вина в трети страни” винопроизводителите ще могат да участват в специални промоции, изложения, бизнес срещи, ще им се издават рекламни материали и др.
Промоционалната програма е одобрена с решение от 28 юни 2012 г. на Европейската комисия и е на стойност 4 633 737 евро. Предложението за нея е направено съвместно от Националната лозаро-винарска камара и гръцката асоциация ENOABE за срок от 3 години и 10 месеца, но както уточни проф. Моллов, проектът ще приключи за 3 години.
Американският пазар е с основен акцент за нас, коментира експертът. Той е перспективен за нашите производители, тъй като българските вина все още не са много популярни там. „Надяваме се в резултат на активната рекламна кампания нашите винари да разширят износа си към САЩ“, каза още проф. Моллов. Същевременно той определи китайския пазар като доста консервативен, където все още няма традиции в пиенето на вино. „Там сме безсилни, защото българско вино като бранд не съществува. Известни са само френският, чилийският и американският бранд. На този пазар могат да играят само големи винарни, защото заявките започват от 1 милион бутилки нагоре. Същевременно швейцарският пазар е екзотичен и неизследван за българските винопроизводители, които все още не знаят какво се случва там. Известно ни е, че страната произвежда едни от най-добрите бели вина в Европа и че жителите й са големи консуматори на вино. Вероятно промоционалната програма ще представи на швейцарците качествата на българските вина, за да успеят и нашите производители да пробият там. Предстои сериозна организационна работа и сключване на договор с Разплащателната агенция, което ще стане след 15 септември, обясни председателят на лозаро-винарската камара.
Това е втората одобрена промоционална програма за вино сред общо седем проекта, в които досега са включени промоциите на бяло саламурено сирене, кашкавал, кисело мляко, лютеница, печена белена капия, конфитюр от рози, мармалад от шипки и компот от праскови, качествени вина. Продуктите се рекламират на пазарите на Русия, Китай,Австралия, Бразилия, ОАЕ, САЩ, Швейцария, Украйна, Германия, Испания Полша и Румъния, като общият бюджет на програмите надхвърля 25 млн. евро. Само половин година след като ЕК одобри първата българска програма за реклама на качествени вина в трети страни, винопроизводителите получават още една възможност за промоции, този път в Швейцария, САЩ и Китай. Първата българска промоционална програма е на регионалната лозаро-винарска камара „Тракия“, която съвместно с румънската камара на винопроизводителите и лозарите APVPVD в рамките на три години ще представя продукцията си в Русия и Китай.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване