07/03/12 16:05
(http://www.klassa.bg/)

Банкер спечели бас за цената на новия дълг

Банкерът Стилиян Вътев позна лихвата, при която България успя да пласира дълг на международните пазари. В началото на седмицата заявките за новите 5-годишни облигации, с които правителството ще плати през януари книжата по заема на бившия финансов министър Милен Велчев, многократно надхвърлиха обема от обявената емисия и по неокончателни данни с лихвата от около 4,5% годишно. Докато повече финансови експерти прогнозираха около 6%,  председателят на Съвета на директорите на ОББ бе категоричен в интервю за “Класа” преди около месец, че България ще емитира дълг на международните пазари при доходност под 5%. На дискусия за банковата система миналата седмица Вътев се басира за ниво от 4,5%.  
Според повечето експерти тези нива са доста по-добри от тези, на които Гърция, Португалия или Испания пласираха дългове, но същинската съпоставка трябва да се прави с балтийските страни и с Румъния, които са с по-сходни икономически системи. В северната ни съседка доходността била по-висока при аналогични аукциони. Неправилна била и съпоставката с постигната доходност при обръщането на външния дълг по времето на Милен Велчев през 2002 г., когато тя достигна 7%, тъй като пазарните настроения тогава са били различни. Постигнатите добри резултати, от друга страна, се дължали и на оптимизма на пазарите след срещата на лидерите на ЕС в края на миналата седмица.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване