07/03/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Васил Петрийски представя мъжка мода за свободното време на 4 юли пред Централната минерална баня

Световноизвестният български дизайнер Васил Петрийски се завръща на модния подиум в родината, за да представи за първи път пред публика мъжката си колекция за свободното време пролет-лято 2013 г. Това ще се случи на 4 юли (сряда) от 19.30 ч на площад “Бански”  в София (възстановеното пространство пред бившата Централна минерална баня, която ще бъде превърната в Музей на София). Събитието се провежда в рамките на 7-ата Седмица на модата в София.
Роденият през 1966 г. в София моден ас е един от създателите на дизайнерско студио „Ариес уникат” в партньорство със Светла Димитрова и Георги Георгиев (Жоро Пентаграма) още през далечната 1989 година. Всички те заедно разработват стила на кожа в съчетание с дантела. Те са обличали звезди като Ян Гилън, Филип Киркоров, Оскар Бентън при гостуванията им у нас.
Васил Петрийски насочва творческото си вдъхновение към създаване на облекла за сценичните изяви за хора от шоубизнеса. Сред неговите клиенти и почитатели са Лили Иванова, Йорданка Христова, дует „Ритон“, Георги Христов, Росица Кирилова, Драгомир Драганов, Аня Пенчева, Николай Априлов, Ивета Григорова и др.
Васил Петрийски участва в редица телевизионни предавания и програми, посветени на културните традиции на България. Отделя голямо внимание на издирването и изучаването на българския фолклор и фолклорни елементи, които умело вгражда в работата си.
В периода 1991-1996 година става носител на редица престижни награди за мода - Авангардния фестивал на модата „Дитта”, Моден фестивал „Венера”, ”Златна игла”, ”Стъклено сърце” и др.
През 1996 година е поканен да представи българската култура с модно ревю пред дипломатическия корпус в ЮАР. Малко по-късно емигрира в африканската държава заедно със съпругата си Вероника, където в продължение на 13 години утвърждават марката „Петрийски фешън” в собствено дизайнерско студио и верига от четири бутика.
В началото на 2009 година се премества да живее в Малта, където работи и до днес. През последните две години участва със специални ревюта като гост на Седмицата на модата в Малта като част от световната верига Седмица на модата, където печели сърцата и овациите на публиката, но и получава още веднъж високо международно признание за таланта и уникалността си. Новината за неговото ревю, излъчена от агенция Ройтерс, става водеща в националните медии на 25 държави.
Известен с нестандартното съчетаване на материи и техники, талантливият дизайнер ще зарадва отново почитателите на уникалния му стил и вдъхновение. Колекцията, която ще видим, отразява световните тенденции в модата – завръщане към натуралните материи, простота и функционалност, удобни в забързаното ежедневие. Използването на принтове от различни краища на света – Азия, Африка, Латинска Америка, е отражение на преживяното и видяното от Петрийски в страните, където е живял и творил.
През годините Петрийски и съпругата му се утвърждават не само на модния подиум, но и във вътрешния дизайн, където също залагат на естествени материали.

“Модата не е само в облеклото. Тя е навсякъде, където има естетика, и нейната основна роля е възпитателна”, казва Васил Петрийски.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване