07/03/12 15:56
(http://www.klassa.bg/)

Делян Добрев: Германия е с водеща роля в българската икономика

Ролята на Германия в българската икономика нараства през последните години, подчерта във вторник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на бизнес форум в Берлин пред представители на близо 70 германски компании, предаде агенция „Фокус“. Добрев е на посещение в германската столица в състава на официалната делегация, водена от президента Росен Плевнелиев. МИЕТ съобщи от Берлин, че Добрев е дал пример с последния потенциален инвеститор, с който се е срещнал – германска компания, която иска да построи завод за автоклиматици в Пловдив.
България запази темповете на икономически растеж през последните години и от 2000 г. досега износът се е увеличил четири пъти, каза Добрев. Германия е водещ външнотърговски партньор на България. Тя заема първо място в експортната листа на нашата страна с износ за 2,412 млрд. евро през 2011 г., което представлява ръст от 45,4% спрямо 2010 г. Вносът на германски стоки в България през 2011 г. е за 2,564 млрд. евро – ръст от 14,7%. Германия е един от водещите чуждестранни инвеститори в България с вложения в размер на 1,878 млрд. евро в периода 1996–2011 г. По данни на Българската агенция за инвестиции 30% от стоте най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие. Германия е и водещ туристически партньор на България сред страните от ЕС. През 2011 г. тя заема трето място (след Румъния и Гърция) с посещения на 700 062 германски туристи.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване