07/03/12 17:07
(http://www.klassa.bg/)

Депутатите ще разглеждат само „безспорните текстове“ в Закона за горите

Само текстовете от Закона за горите, по които беше постигнат консенсус между еколозите и бизнеса, ще се гледат в четвъртък в парламентарната комисия по земеделие и гори. Това обяви агроминистърът Мирослав Найденов след приключването на обществената дискусия между представители на екоорганизациите, бизнеса и правителството, която се проведе в Народното събрание във вторник. Продължилите три часа разговори обаче не доведоха до споразумение по основните моменти в закона. Препъникамъкът продължава да е поправката, позволяваща да се строят ски писти и съоръжения без промяна на предназначението на земята, която все още не е уточнена.
В България сега има около 120 км ски писти и около 340 съоръжения, което заема едва 0,005% от горските територии на страната. Всички те се намират в защитени от „Натура“ и още 23 европейски закона, което ги прави най-защитените в цяла Европа, заяви Филип Цанов, председател на сдружението “Природа за хората и регионите“. Според него исканията на еколозите отблъскват инвеститорите.
Екоорганизациите не са против инвеститорите, които спазват закона, уважават гражданите и не ги изнудват, затваряйки ски пистите, каза Петко Цветков от Българска фондация „Биоразнообразие“. По думите му природозащитните организации категорично настояват, когато се унищожава природата за сметка на застрояването, да се променя предназначението на горите.
Земеделският министър Мирослав Найденов обясни по време на дискусията, че при сегашното законодателство таксите за промяна на предназначението са между 10 и 35 хил. лв. на декар. Така за реализирането на един проект инвеститорът би трябвало да заплати средно 50-100 млн. лв. По думите му няма да се намери кой да плати тази цена. Той каза още, че ще останат спрени лифтовете на Витоша, които тази зима не работеха заради настояването на концесионера на ски съоръженията край София за замразените сега поправки. Бизнесменът и собственик на „Витоша ски“ Цеко Минев заяви, че ако исканията на еколозите бъдат приети от народните представители, компанията „Витоша ски“ няма да възобнови работата на лифтовете и през следващия сезон. Минев определи процедурата като напълно прозрачна и допълни, че тя ще позволи да се развива зимният туризъм.
Същевременно от Берлин президентът Росен Плевнелиев заяви, че е върнал съвсем съзнателно Закона за горите. По думите му спорните поправки в този акт са се превърнали в пример за това, как липсата на разбирателство между институциите и гражданското общество ражда само проблеми. „Върнах съзнателно този закон заради лошия подход по него. Ако, разбира се, парламентът прецени и отново възстанови същите текстове, те ще си носят отговорността за това, което ще направят“, подчерта президентът пред журналисти.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване