07/03/12 12:42
(http://www.klassa.bg/)

Емоциите причиняват хронична болка

Емоционалната реакция на човека може да стане причина за хронична болка, която да продължи месеци, твърдят американски учени. Резултатите от изследването на екип под ръководството на Ваня Апкариан от Северозападния университет са публикувани в сп. „Нейчър нюросайънс“.
За хронична се смята болката, която продължава и след процеса на оздравяване повече от 6 месеца и която не се поддава на медикаментозна терапия. Екипът от американски учени се опитва от 20 г. да разбере причините. В ранните си изследвания те успяват да засекат промени в главния мозък, характерни само за пациенти с такива проблеми. Но учените не знаеха дали тези изменения са причина за възникване на болката, или са резултат от усещането на това страдание.
За новото си изследване учените използват 39 души, които изпитвали умерена болка в кръста вследствие на травма. Всички те четири пъти за една година били подложени на сканиране на главния мозък, което било съпоставено с усещането за болка. След година 20 от пациентите се чувствали напълно здрави. 19 продължили да изпитват хронична болка в кръста. При тях учените намерили необикновено тясна връзка между префронталния кортекс на главния мозък, отговарящ за емоциите, и прилежащото ядро, което е част от т.нар. център на удоволствията. Според резултатите от сканирането при тези 19 пациенти двете области на мозъка действали съвместно. По това, колко тясно си взаимодействат префронталната мозъчна кора и прилежащото ядро, учените с точност до 85% могат да предскажат дали острата болка ще премине в хронична или не.
В интервю за „Дейли телеграф“ Апкариан казва също, че тези изследвания могат да помогнат да се разбере връзката между развитието на хроничната болка и склонността на човека към вредни навици, за които отговаря центърът на удоволствието. Ученият смята, че механизмът на възникване на хроничната болка е сходен с този , който предизвиква пагубните навици у човека.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване