07/03/12 13:21
(http://www.klassa.bg/)

За първи път в историята: „Прадо“ и Лувърът с обща изложба през 2015-а

Мадридският „Прадо“ и парижкият Лувър ще организират през 2015 г. обща изложба, която ще се разгърне едновременно и в двата музея, съобщи „Еуропа прес“. Уникалната инициатива ще се базира върху „най-силните и най-слабите страни“ в дейността на двете световни културни институции. За новата идея пръв проговори Анри Лоаре,  директор на Лувъра.  Проектът е в рамките на тясното сътрудничество между двата музея, знак за което е и връчването на наградата Prix Diálogo на Пласидо Аранго (той току-що се оттегли от поста шеф на на борда на музея „Прадо“, заеман в продължение на пет години) и на Анри Лоарет. Наградата Prix Diálogo бе учредена през 2003-та с идеята да бъдат стимулирани личности и организации, които съдействат за френско-испанското сътрудничество в различни обществени сфери.
Лоаре призна, че испанското изкуство е една от „слабите точки“ в Лувъра и че ще се постарае тази слабост да бъде преодоляна. „Подготвяме серия от проекти, за да покажем испанското изкуство в пълния му блясък, и това ще стане в сътрудничество с „Прадо“, каза Лоаре. Израз на въпросното сътрудничество е и изложбата „Последният Рафаел“, посветена на късния период от творчеството на художника, която в момента е експонирана в „Прадо“, а през октомври ще бъде пренесена в Лувъра.
Двата музея непрекъснато си преотстъпват уникални творби – например „Джокондата“ от „Прадо“, която до март 2012-а пребиваваше в Мадрид, а после отпътува за Париж, за да бъде включена в експозицията на Лувъра „Последният шедьовър на Леонардо да Винчи. Света Ана“.

„Джокондата“ и копието

По отношение на двете „Джоконди“ директорът на Лувъра г-н Лоаре подчерта отново, че оригиналът на великата картина е собственост на Лувъра. Втората „Джоконда“, която е в „Прадо“, провокира изследователите и реставраторите в Париж да се впуснат в нови проучвания и да реставрират забравени творби на Леонардо.
"Вярно е, че „Джокондата“ от „Прадо“ е в отлично състояние и точно този факт ни провокира да работим още по-сериозно върху наследството на Леонардо“, каза шефът на Лувъра. Той не пропусна да припомни политиката на музея да не допуска изнасянето на оригиналната „Джоконда“ от Лувъра, защото тя е изключително крехка и скъпа.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване