07/03/12 17:05
(http://www.klassa.bg/)

Интернет взел, интернет дал...

В продължение на няколко години се налагаше мнението, че интернет ще ликвидира стандартните пощенски услуги. Действително онлайн комуникацията измести до голяма степен хартиените писма. Дори и електронните картички успяха да се наложат над картонените си конкуренти. На пръв поглед действително изглежда, че интернет „изяде“ пощата.
Никой обаче не взе предвид положителната страна на световната мрежа, а именно електронната търговия. Заради редица неуредици, свързани с използването на системите за  за плащане в интернет, включително измамите с кредитни карти, България бе отрязана за няколко години от онлайн разплащанията. Дори най-големият оператор PayPal категорично отказваше да работи с български потребители в продължение на почти 5 години.
С влизането на страната ни в Европа обаче празнината в електронната търговия бе запълнена и в момента се наблюдава истински бум в сектора. Разбира се, голям принос имат и българските компании, като EasyPay и Epay, които успяха да се наложат на пазара на електронни плащания и да убедят по принцип скептично настроения среден българин в сигурността и удобствата на онлайн плащанията.
Тези тенденции са отразени и в доклада на ИПИ – че предстои много сериозен ръст на куриерските услуги. Защото, когато един клиент си поръча стока по интернет, някой трябва да му я докара до вратата. И точно тук е мястото не само на малките (и не толкова малки) куриерски компании, но и на големи структури като „Български пощи“. След като има и пълна либерализация на пазара, всеки предприемчив ръководител може да се намести в новите ниши – с по-добро качество, по-бързи доставки и по-ниски разходи. А на останалите ще им остане само носталгията по хартиените писма. И да използват интернет като оправдание, а не като възможност.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване