07/03/12 16:10
(http://www.klassa.bg/)

ИПИ: Либерализацията на пощенските услуги у нас е прекалено бавна

Либерализацията на пощенските услуги в България започна, но с прекалено бавни темпове, сочи проучване на Института за пазарна икономика, представено в грандхотел „София“. Най-големи проблеми има в преструктурирането на монополиста „Български пощи“, като до голяма степен причината е обективна – задължението им за предоставяне на универсална пощенска услуга (УПУ) на територията на цялата страна. Според Явор Алексиев от ИПИ това пречи за оптимизирането на дейността и структурата на националния оператор, тъй като към момента той не е в състояние да предложи алтернативни методи на доставяне на УПУ, които да удовлетворяват изискванията на Комисията за регулиране на съобщенията.
От своя страна представители на асоциацията на пощенските оператори, чийто член са „Български пощи“, посочиха друг основен проблем - че в последните години не е била извършена достатъчна подготовка, която да даде добра законова и нормативна база за извършване на либерализацията.
Докладът на ИПИ посочи две основни тенденции, които променят осезателно пазара на пощенски услуги в последните години. На първо място, информационните технологии, които стесняват все повече и повече обема на традиционните пощенски услуги. Най-засегнати от това са кореспондентските пратки и в частност писмата. От друга страна, развитието на електронната търговия предполага все по-голямо търсене на куриерски услуги. Според участници в дискусията при тях може да се очаква значителен скок още през следващата една година.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване