07/03/12 13:44
(http://www.klassa.bg/)

Над 360 чужди инвеститори са изкупили новите български облигации

Купувачи на продадените ни дългови книжа от 950 млн. евро са повече от 360 инвеститори, като общата стойност на заявените облигации е над 6 млрд. евро, съобщиха от Министерството на финансите. Доходността на издадения дълг е 4,436%. Цената на пласираните облигации е 99,182% от номиналната, а лихвеният купон - 4,25% годишно.
Покупките по региони са, както следва: от Великобритания за 25%, Германия 17%, Австрия 13%, Азия 9%, САЩ офшор 9%, Швейцария 7%, Франция 5%, Италия 5%, други 10%. По видове инвеститори съставът е 43% за инвестиционни фондове, 19% за банките, 14% за застрахователни и пенсионни фондове, 12% за хедж фондове, 6% за централни банки и 6% за други инвеститори. Български инвеститори не са били класирани. Датата на издаване е 2 юли 2012 г., а на падеж - 9 юли 2017 г.
"Силната инвеститорска реакция и доброто участие в тази сделка показват кредитната сила на България, доказана от нейните стабилни макроикономически показатели, и забележителния напредък по отношение на фискалната консолидация и финансовата стабилност. С настоящата емисия България впечатляващо се завърна на международните капиталови пазари след последното си явяване през 2002 г.", се казва в официалното съобщение на Министерството на финансите.
Традиционно при успешни емисии има спад на доходността (ръст в цената на облигациите) веднага след провеждането на аукциона. Това отваря пътя за нови емисии при по-добри условия. В нашия случай търсене за облигациите има при 4,15-4,20%, а предлагането в момента е при 4%. Интересното е, че търсенето при доходност от 4,15-4,20% се е появило още вчера на обяд, преди предлагането да приключи, уточнява Investor.bg.
Сметките показват, че облигацията е поскъпнала с 1,5% за ден, тъй като понижението в доходността с 0,3 процентни пункта (от 4,44 до 4,15%) се умножава по срока на книжата (5 години). Ако държавата беше продала на цена от 4,15%, щеше да спести около 14 млн. евро, тоест да получи толкова в повече.
По интересното е, че държавата е продала книжата доста по-скъпо, отколкото на аукционите за 5-годишни ДЦК в евро, емитирани на вътрешния пазар. На 13 февруари 2012 г. държавата продаде книжа за 35 млн. евро при доходност от 3,47%, а на 27 февруари 2012 г. продаде за 50 млн. евро при доходност от 3,5%. Общо продажбите на вътрешния пазар са за 85 млн. евро спрямо  950 млн. евро в понеделник.
Купувачите на ДЦК са банките, пенсионните фондове, застрахователите, Фондът за гарантиране на влоговете в банките и други, като те не са допуснати да купуват от еврооблигацията, пласирана вчера. Може да се предполага, че ако те бяха участвали в търга, доходността щеше да бъде по-ниска.
Деформацията на пазара е налице. Българските банки са длъжни да купуват ДЦК, ако желаят да участват в разплащанията с бюджетни пари. Фондът за гарантиране на влоговете в банките също е длъжен да купува ДЦК.
Кой да купи от българските еврооблигации за 950 млн. евро, е решено от Министерството на финансите, като изборът му е да даде печалбата на чуждите инвеститори, класирайки ги при 4,436% и ограничавайки местните инвеститори, класирайки ги при 3,5% на аукционите за ДЦК. С това правителството ясно показа, че иска да има два пазара на държавен дълг, вътрешен - където с непазарни похвати получава ниска доходност, и външен, където местните играчи не са допуснати.
Лихвите по новите облигации са по-добри от тези на утвърдени икономики в Европа, коментира премиерът Бойко Борисов при откриването на обновената зала в НХГ, съобщи БГНЕС. По времето на най-големия растеж в света Милен Велчев постигна 7,5% лихва, а ние сега постигнахме 4,25% за срок от 5 години. Това ще даде голямо спокойствие и за следващото правителство, смята Борисов.
Премиерът благодари на Симеон Дянков за работата му за постигането на новите нива на лихви по облигациите. Освен това Борисов съобщи, че към България съществува голям инвестиционен интерес, който той оцени на над 6,5 млрд. евро от пазари от цял свят.
Заради новите стойности на лихвите размерът на дълга ще спадне с около 300 млн. лева през следващите пет години, това ще намали и лихвите по кредитите, прогнозира министър-председателят. "Това е един много добър отговор на цифрите и на Станишев, и на Орешарски, и на Костов, на всички, които ни натискаха да проведем тази сделка в предишните години. Когато има числени измерения, и боговете мълчат", каза още Борисов.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване