07/03/12 13:33
(http://www.klassa.bg/)

Откриха „британската Атлантида“ на дъното на Северно море

„Британската Атлантида“ - огромен подводен свят, погълнат от Северно море, бе открита от водолази и учени от Университета на Сейнт Ендрюз, съобщи в. „Дейли мейл“.
Догърланд, огромен къс земя, простиращ се от Шотландия до Дания и известен като „британската Атлантида“, е бил постепенно погълнат от океана в периода между 18 000 и 5500 години преди Христа. Водолази от петролни компании са открили останките от подводното царство, което е било населено от десетки хиляди души и може би някога е било истинското сърце на Европа. Причината за потъването е било гигантско цунами.
Според геофизика д-р Ричард Бейтс от „Сейнт Ендрюз“ от години е имало спекулации за съществуването на Догърланд, породени от човешки кости, намерени от рибари. „Но едва след като започнахме работа с нефтени компании, успяхме да пресъздадем този изчезнал свят с неговата флора и фауна, с неговото древно население и започнахме да разбираме някои от драматичните събития, които впоследствие промениха тази земя, включително надигането на  морското равнище и унищожителното цунами“, добавя Бейтс. Резултатите от изследването увенчават 15-годишен труд във водите край Обединеното кралство и са представени на интерактивна изложба в Лондон. Те включват различни артефакти, например парчета кремък, използвани от древните жители на „британската Атлантида“ за лов на животни, обитавали тези земи. Използвайки комбинация от геофизично моделиране на данни, получени от нефтени и газови компании, както и преки доказателства от материала, изваден от морското дъно, изследователите успяха да реконструират изгубения свят. Откритията обрисуват земя с хълмове и долини, езера и големи реки. Анализирайки вкаменените останки, като зърна, микро- и макрофауна, изследователите определиха каква растителност е имало в Догърланд и какви животни са я обитавали. Оттук те са направили изчисления за „поддържащия капацитет“ на земята и съответно за броя на нейните жители, които вероятно са били десетки хиляди.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване