07/03/12 21:03
(http://e-vestnik.bg/)

Саакашвили строи Грузия по своему

в. Газета виборча

Новият парламент на Грузия в Кутаиси. Илюстрация: сайт на проекта

В Грузия като гъби след дъжд никнат обществени сгради от бетон и стомана. “Така променяме страната”, казва президентът Михаил Саакашвили. Но големите инвестиции имат и тъмна страна.

***
На грузинците може да им се завижда за новото здание на парламента. В предградията на Кутаиси, втория по големина грузински град, се появи 40-метрова сграда, приличаща на голяма мида. Парламентаристите ще заседават под стъклен купол с диаметър от над сто метра.

Сградата с площ от 40 хиляди квадратни метра бе вдигната за рекордно кратък срок - само допреди 3 години на мястото й се издигаше мемориал, посветен на грузинците, които като войници от Червената армия са загинали по време на Втората световна война. “Това е символ на нова Грузия” - каза президентът Михаил Саакашвили, откривайки модерната сграда. Депутатите ще се нанесат в нея чак след парламентарните избори през есента.

Не всички обаче се възхищават на мидата от стъкло и стомана, чието строителство е струвало 83 милиона долара. “Защо изобщо е необходимо парламентът да се мести от Тбилиси?”, питат политиците от опозицията. Когато задавам същия въпрос на хората на Саакашвили, чувам готов набор от отговори. Обясняват ми, че по този начин се децентрализира Грузия.

Почти всеки четвърти жител на тази страна с население под пет милиона живее в столицата. Преместването на парламента би трябвало да съживи Кутаиси. Този някога промишлен град драматично западна след рухването на комунизма.

Освен това президентът иска депутатите да излязат от старата сграда на парламента в стила на на соцреализма, построена през 30-те години на миналия век, когато Грузия бе част от СССР.

Опозицията предупреждава обаче, че преместването на парламента в провинцията ще лиши институцията от значение. Има и друг вид съмнения. Грузинското сдружение на младите юристи - активна неправителствена организация - твърди, че не може да определи откъде е дошла половината от парите, похарчени за тази инвестиция.

Кутаиси не е изключение. Строителен бум има в цялата страна. В центъра на Тбилиси постоянно се натъкваш на скеле с опънат на него надпис: “Съвсем нова Грузия. Саакашвили строи страната наново”. “Събирам най-добрите европейски архитекти, но все по-често поръчки получават грузинци”, каза президентът на среща с експерти от ЕС, на която присъства и журналист от “Газета виборча”.

Любимият проект на президента са големите Домове на правосъдието. Това са институции, в които под един покрив са събрани службите за гражданско състояние, паспортните служби, кадастърът, нотариусите. В тези домове гражданите ще си вадят документи за самоличност, шофьорски книжки, разрешителни за строеж или ще регистрират акционерни дружества. Амбициите са институцията да работи много по-добре от това, с което са свикнали европейците.

Формулярите се попълват, докато пиеш кафе, може дори да ги подадеш, без да слизаш от колата (така, както си поръчваш хамбургери в Мак Драйв). Повечето от документите би трябвало да са ти готови за десетина минути. Тази и миналата година Саакашвили много тържествено вече откриваше футуристичните сгради на такива домове в Рустави. Вероятно идната година ще приключи строежа на дома на правосъдието в Тбилиси, който от птичи поглед прилича на цвете.

Общият мотив в обществените сгради, които Саакашвили строи, са стъклените стени. Този материал е символ на прозрачността - идеята е гражданите да имат чувството, че могат да гледат депутатите и чиновниците в ръцете. По подобен начин са проектирани например полицейските управления. Когато през 2003 г. Саакашвили поемаше властта след Революцията на розите, която свали президента Едуард Шеварднадзе, корупцията бе парализирала Грузия.

Жители на Тбилиси ми разказваха, че не можело да минеш с кола през града, без да платиш на катаджиите. Саакашвили направи чистка в полицията и администрацията, а на новоназначените служители вдигна заплатите. Ефектът? Тази ...

Публикувана на 07/03/12 21:03 http://e-vestnik.bg/15024/saakashvili-stroi-gruziya-po-svoemu/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване