07/03/12 16:11
(http://www.klassa.bg/)

У нас още се стреля като в Дивия запад

Двама души бяха убити, а други двама бяха ранени край Разлог, след като неизвестен засега стрелец открил огън по тях, най-вероятно с автомат „Калашников“. Това е поредното демонстративно и нагло убийство у нас, извършено така, сякаш престъпникът се надсмива над обществото и компетентните органи.
Тежкото престъпление край Разлог със сигурност ще се политизира, защото само след няколко дни предстои поредният доклад на ЕК, свързан с корупцията и вътрешната сигурност. В случая обаче няма място за политика, а само за факти. А фактите са, че разкриваемостта на т. нар. знакови убийства у нас клони към нула. Разкриват се основно битови убийства – тези престъпления също са тежки, но те могат да бъдат разплетени дори от второкурсник от полицейската школа в Симеоново.
За съжаление обаче, когато се стреля демонстративно посред бял ден в центъра на София, насред пътища и магистрали и дори пред охранителни камери и свидетели, престъпникът обикновено си остава „неизвестен извършител“. А това говори, че нещо в професионалната подготовка на МВР сериозно куца. Съвсем логично тези неразкрити случаи на демонстративни убийства носят напрежение в обществото и насаждат недоверие към правоохранителните органи.
Когато говорят за знаковите убийства, МВР шефовете неуморно повтарят, че в такива случаи жертвата обикновено е „криминално проявен“, сякаш човешкият живот на криминално проявения има по-малка стойност или пък това може да е някакво оправдание за неразкриване на престъплението.
Оправданията и празните приказки около знаковите убийства вече нямат никаква стойност, защото този род престъпления у нас не са едно или две, а са извънредно много и се случват вече дълги години, с упорито постоянство. Оправданията в МВР не важат и по още една причина – във времената на криза, когато много институции съкращават и персонал, и средства, полицията си остана „свещена крава“, чиито човешки и финансови ресурси не се орязват. Затова е време в МВР да се стягат и да заработят. Ще повярваме, че наистина е така, когато полицаите заловят убиеца и поръчителя на някое знаково убийство и представят солидни доказателства за това.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване