07/03/12 14:40
(http://www.klassa.bg/)

Франция дава заявка за повече икономии

Френското правителство сигнализира курс към по-строги икономии само дни след като с Германия и останалите държави от еврозоната сключи пакт за начина за подпомагане на силно задлъжнелите членки от валутния съюз. Премиерът Жан-Марк Ейро заяви, че на фона на разочароващия икономически ръст Париж ще разчита на комбинация от данъчни увеличения и съкращения на разходите, за да постигне бюджетните си цели. „Без корективни мерки дефицитът през 2012 г. ще надхвърли желаното равнище“, заяви Ейро. Завоалираното предупреждение има за цел да подготви французите, голяма част от които са се отдали на лятна почивка, за по-високи налози и свиване на помощите и да увери Германия, че Франция гледа сериозно на ангажимента си за фискална дисциплина.
В края на миналата седмица лидерите на Европейския съюз се споразумяха за редица мерки, включително за рекапитализация на банките и за подпомагане на правителствата да овладеят растящите разходи по вземането на заеми. Пактът беше сметнат за важна победа за президента Франсоа Оланд и за неговите южноевропейски съюзници за сметка на германския канцлер Ангела Меркел. Но за да запази политическия си капитал, Оланд е решен да изпълни обещанието си да съкрати бюджетния дефицит, заявиха френски официални лица. „Тази седмица бележи началото на мерките за възстановяване на фискалния баланс, които Оланд трябва да предприеме, за да запази доверието на пазарите, докато оказва социална и политическа подкрепа“, заяви Никълъс Спиро, директор на базирания в Лондон консултант Spiro Sovereign Strategy. По време на предизборната си кампания и след като пое управлението в средата на май, Оланд заявяваше, че постепенното балансиране на държавните финанси ще бъде задължително, но никога не е уточнявал ясно как ще се случи това. Вместо това през първите седмици на петгодишния си мандат Оланд изглеждаше така, сякаш разпределя нови помощи. Той частично отмени мярката на предшественика си за вдигане на пенсионната възраст от 60 г. на 62 г. и увеличи минималната заплата с повече от стойността на инфлацията. Напоследък обаче правителството изтъква нуждата да се понижи дефицитът и предупреждава, че пенсиониращите се държавни служители няма да бъдат заменяни в някои администрации. Ейро каза, че ще разкрие подробности за това, как правителството възнамерява да свие дупката в бюджета през 2012 г. до 4,5% от годишния БВП на министерски съвет.
Служители на правителството заявиха, че мерките ще включват данъчни увеличения на стойност €8 млрд., и добавиха, че вече очакват икономиката да отбележи ръст с по-бавни темпове от очакваните от Оланд 0,5% по време на предизборната му кампания. Премиерът посочи дневния ред за затягане на коланите часове след като получи доклад от Националната одиторска служба, и заяви, че държавните финанси са в „обезпокоително състояние“. За да постигне целта за дефицит от 3% през 2013 г., правителството трябва да намери между €6 млрд. и €10 млрд. тази година, както и €33 млрд. през другата, се казва в доклада. Правителството полага основите за рязко намаляване на разходите през 2013 г. Миналата седмица Ейро обяви рамката за бюджетно планиране до 2015 г. – замразяване на броя служители в публичния сектор, както и на номиналната стойност на разходите без пенсиите и обслужването на дълга.

По в. „Уолстрийт джърнъл“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване