07/03/12 13:28
(http://www.klassa.bg/)

Франция загуби в инцидент още един Rafale

Френски изтребител Rafale се разби по време на учение в Средиземно море, съобщи първи канал на френската телевизия. Пилотът е катапултирал. Изтребителят е излетял от самолетоносача „Шарл де Гол“ по време на съвместни военни маневри с американския самолетоносач „Айзенхауер“. Инцидентът става в хода на имитация на бой между френския Rafale и американски F-18. Пилотът е бил прибран от американски хеликоптер и състоянието му е добро.
През последните години имаше няколко сериозни произшествия със самолети Rafale, които са гордостта на френската отбранителна промишленост, отбелязва Нюзру. През 2009 г. два изтребителя са сблъскаха в небето по време на тренировъчен полет, пилотите загинаха.
През 2010 г. един самолет падна край бреговете на Пакистан след изпълнение на бойна задача в Афганистан, пилотът оживя.
В началото на тази година Франция осъществи „търга на века“ за доставка на 126 самолета от този модел на Индия. В търга участва и Русия с МиГ-35, но не стигна до финалния кръг.
Така за първи път многоцелевите изтребители Rafale ще отидат в друга страна.
Първоначално стойността на сделката се оценяваше на 10 милиарда долара, но през есента на 2011 г. се увеличи на рекордните 20 милиарда долара.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване