07/03/12 18:06
(http://www.klassa.bg/)

Читателите на е-книги могат да бъдат шпионирани

Електронните устройства като „Kindle” на „Amazon” и „Nook” на „Barnes and Noble” идват с интеграция към електронните книжарници на компаниите и правят купуването и четенето на книги лесно, бързо и приятно. Удобството обаче си има своята цена. Оказва се, че компаниите следят какви са навиците на читателите, отбелязва kaldata.com, позовавйки се на Neowin.

Когато четете хартиена книга издателят няма ни най-малка представа кои пасажи са ви харесали най-много или докъде сте стигнали с четенето. С електронните книги това вече не е така. Компаниите получават тонове от информация, която се анализира, за да се разработят по-успешни стратегии. Благодарение на това, ръководителите на „Barnes and Noble” например, вече знаят със сигурност, че първата работа на повечето читатели, прочели началната част от „Игрите на глада”, е да си купят следващата книга от поредицата.

Информацията определено е от полза на маркетинговите специалисти и издателите, но има и негативна страна. Събират се все повече персонални данни, които ако се сложат на едно място могат да бъдат използвани с користни цели. Доста хора са против това компаниите да записват читателските навици на потребителите.

Според „Electronic Frontier Foundation” (EFF), това което четат хората си е тяхна работа и ничия друга. Фондацията изтъква, че в момента няма начин да кажете на „Amazon”, че желаете да си купите от книгите им, но не искате да остава следа за това, което сте чели. В Съединените щати има и друг проблем. Органите на реда могат да изискват читателската история на отделни хора без изрична съдебна заповед. Ръководителите на EFF искат това да се промени.

lira.bg

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване