07/04/12 13:09
(http://www.klassa.bg/)

Европа може да е главен конкурент по добив на шистов газ

Европа може да стане главен конкурент при добива на шистов газ. На Стария континент има няколко места, където има огромен потенциал за комерсиален добив на неконвенционален газ, чиито количества биха могли да стабилизират увеличаващите се разходи в промишлеността и домакинското потребление, пише в сряда Mediapool. Полша се очертава като лидер в неконвенционалните проучвания и добив. Изключителна активност напоследък проявява Турция в посока шистовия газ. В Украйна и Унгария също от няколко години се правят проучвателни сондажи. Според оценките на запасите България също може да бъде сред лидерите по проучване и добив на шистов газ.
Шистовият газ е на път да се превърне в световен феномен, чиито потенциални запаси са предпазливо прогнозирани от някои сериозни институции като „Харт енерджи рисърч“. На практика комерсиален добив на шистов газ не се прави никъде извън Северна Америка.
Очевидно е, че този път ние сме от почти богоизбраните, т.е. България има уникалния шанс да се нареди сред по-богатите, разбира се, ако се докажат съответните запаси.
Добивът на шистов газ в Щатите е увеличил националния им резерв близо с 50% за последните 10 години. Очакванията според доклада на ЕИА (Energy Information Administration) за 2011 г. са, че шистовият газ ще достигне 77% от общия добив на газ в САЩ през 2035 г. Според същия запасите от  неконвенционален газ  ще бъдат от съществено значение за потреблението в Китай. Прогнозите са азиатската държава да достигне 72% от местния си производствен контингент на такива ресурси до 2035 г . Там "Шел" има подписан договор за проучване и добив на шистов газ, "Шеврон" е пред подписване, "Ексон Мобил" ще работи с местна нефтена компания в джойнт венчър.
Разработването на големи неконвенционални находища по целия свят ще е от голямо значение не само за преструктурирането на газовите пазари, но и за посрещането на нарастващите енергийни нужди.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване