07/04/12 21:10
(http://e-vestnik.bg/)

Ню Йорк таймс: Руски съпруги стават заложнички на Асад

в. Ню Йорк таймс

Руски съпруги в Сирия. Снимка: от тв екрана

В сирийското пристанище Латакия, в блок, скрит в сянката на жасмини, Наталия живее през три врати от Нина, през две от Олга, от Татяна я дели тясна алея, а само на няколко минути пеша са Елена, Фаина и Надежда. Всички те са от бившия СССР, всички са се омъжили за сирийци. Така в Сирия руските съпруги станали почти 20 000 - наследство от съюза между двете страни от времето на Студената война, който, започвайки от 60-те години, събра младите им елити в съветските общежития и аудитории.

Чрез тази необичайна диаспора можем да надникнем в сложните връзки между двете страни, заради които Кремъл не желае да изостави сирийския президент Башар ал Асад. Русия има стратегически интереси в Сирия, включително договори за покупка на оръжия за 700 милиона долара годишно, както и малко пристанище на Средиземно море - последната й база извън бившия Съветски съюз.

Има обаче и човешки фактор. Всичко започва преди 50 години, когато се създават социални връзки между младите хора в университетите. Влезте в което и да е министерство или в централата на която и да е корпорация в Сирия и почти сигурно ще намерите мъже, които между 20-та и 30-та си година са живели в Русия; много от тях са си довели оттам жени и са отглеждали децата си в рускоезични семейства.

“Те са съпруги на хора от елита, могат да имат известно влияние, но то е слабо”, каза Нина Сергеева, която доскоро е ръководила от дома си в Латакия организация на руските граждани в Сирия. “Елитът на Сирия, мъжете, те са силно ориентирани към Русия”.

Кофликтът в Сирия засега не намира дипломатическо решение. Броят на руските граждани там по оценки на руски правителствени представители е 30 000 - повечето жени и деца. Москва и преди се е сблъсквала с такъв проблем в Близкия изток, когато падането на съюзнически на СССР правителства поставяше руските граждани в трудно положение. Но досега не се е сблъсквала с проблем, засягаш толкова много хора, особено в ерата на социалните мрежи, когато тежкото положение на етническите руснаци може да създаде сериозни затруднения на Москва.

“Съдейки по опита от неотдавнашните евакуации от Ливан и Палестина през последните години, винаги възникват проблеми - макар че там не говорехме за хиляди или десетки хиляди, а за няколкостотин”, каза Елена Супонина, експерт по Близкия изток. Задачата за евакуиране на руснаците от Сирия, каза тя, “ще е сто пъти по-трудна”.

Руснаците, живеещи в Сирия, идват там в резултат на започнал през 1963 г. експеримент, когато на власт идва социалистическата партия Баас. Руснаците осигуряват образование на някои от най-добрите студенти от Азия, Африка и Латинска Америка, дават им възможност да общуват със съветските им колеги на бригади и “вечери на дружбата”.

Целта е била да се изгради световен просъветски интелектуален елит; непосредственият резултат от това са браковете. Младите жени емигрират като съпруги на лекари, преподаватели и чиновници; “Съветската страна им каза “сбогом” и по същество ги отписа”, каза Наталия Крилова, историчка, която има доста публикации за руските диаспори в Африка.

Сирийско-руските бракове са били особено чести - не само по геополитически причини, казват в интервюта съпрузи и съпруги. Много сирийски мъже се почувствали наистина променени от престоя си в Русия; не искали вече за плащат за булка, какъвто е обичаят в Близкия изток. Махмуд ал Хамза, който срещнал съпругата си в московски парк през 1971 г., каза, че за да се ожениш за сирийка, “трябва да имаш апартамент, да имаш пари, трябва да купиш злато, а за рускиня ти трябва само годежен пръстен”.

Съветските жени си имали свои причини да преследват ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване