07/04/12 14:03
(http://www.klassa.bg/)

Откритата нова частица може би е Хигс бозонът

Физици от Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) обявиха на широко рекламирана пресконференция в Швейцария, че са открили нова частица на равнище под атомното, която може да е Хигс бозонът, или така наречената божия частица, предаде Ройтерс.
Същевременно те посочиха, че се нуждаят от допълнителни данни, за да могат да го твърдят с абсолютна сигурност. Хигс бозонът е от ключово значение, за да се разбере как е била изградена Вселената. Джо Инкандела, шефът на един от двата екипа, работещи независимо един от друг по темата, обяви на пресконференцията: „Новата частица със сигурност е бозон, при това най-тежкият бозон, открит досега.“ Частицата, открита в ЦЕРН, е с тегло 125–126 гигаелектронволта, тоест е 125–126 пъти по-тежка от протона. Според учените данните са доказали масата на частицата с „изключително висока степен на статистическа сигурност“. „Трудно е да не се вълнуваме от тези резултати“, заяви директорът на изследванията в ЦЕРН Серджо Бертолучи.
Все пак учените предупредиха, че сегашното откритие все още е предварително и очакват нови данни от допълнителни експерименти през следващите месеци. Ключов детайл за тях би било да докажат специфични характеристики, които се очаква Хигс бозонът да притежава. Например според теорията той трябва да има нулево въртене, писа в. „Уолстрийт джърнъл“. По-убедителните доказателства за съществуването на божията частица биха помогнали да се обясни една голяма загадка: защо някои предмети във Вселената, например кварките, чийто състав е от протони, имат маса, докато други предмети, като фотоните, съставляващи светлината, притежават само енергия. Това от своя страна би помогнало да се обясни съществуването на планетите, звездите и хората, което би било един от най-големите удари на съвременната физика.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване