07/04/12 13:11
(http://www.klassa.bg/)

Сп. ArtNews обяви Топ  200 на колекционерите в света

Топ 200 на колекционерите в света е привилегия на авторитетното списание ArtNews, което всяко лято гъделичка самолюбието и суетата на богатите хора, които събират шедьоври. Това лято списъкът на топколекционерите се обогати с 22 имена, които се вляха сред маститите собственици на ценни платна и скулптури. Тази добавка към основния списък е уточнена с участието на видни критици, директори на музеи и галерии, както и с кореспондентите на списанието по целия свят.
В последния брой на списанието ще прочетат имената си  личности от света на политиката, науката и изкуството,  които през последните години са обогатили съществено колекциите си. Двама от тях са испанци – доскорошният директор на музея „Прадо“ Пласидо Аранго и легендарната Алисия Копловиц. Първите десет най-мастити колекционери на нашето време според  ArtNews, са: Елен Бернар Арно от Париж,  Дебра и Леон Блек от Ню Йорк,  Едит и Илай Броуд от Лос Анджелис, Пиер Чен от Тайпе, Александра и Стивън Коен от Гринуич, Кънектикът, Джо Карол и Роналд С. Лаудер от Ню Йорк,  Димитри Мавроматис от Париж,  Филип Ниаркос от Сейнт Мориц, Швейцария, Франсоа Пино от Париж и първата дама на Катар Маяса бин Тани,  щерката на емира. Последната нашумя със сумата от 191 млн. евро, които даде за прочутото платно „Картоиграчите” на Пол Сезан. Според списанието Маяса бин Тани е най-могъщата личност в света на колекционерите в наши дни.
Между новите звезди в списъка е и мексиканката Мария Асунсион Арамбурусабала, икономист, наследничка на производителите на  бира Grupo Modelo.  Флоранс и Даниел Герлен, производители на прочутата марка парфюми, китайският финансист Лю Икан и съпругата му Ван Вей, както и украинецът Виктор Пинчук са сред новото попълнение.
Според анкета, проведена сред колекционерите, 84 процента от тях предпочитат да купуват съвременно изкуство. 97 души от Топ 200 на колекционерите живеят в САЩ. 21 са с постоянно местожителство в Германия.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване