07/05/12 14:03
(http://offnews.offroad-bulgaria.com/)

Генералният секретар на БТС: Доверяваме се на спортния министър за хижите

Преди няколко дни Министерството на физическото възпитание и спорта обяви, че ще оттегли от закона си текста за отдаването на хижи за стопанисване от спортни дружества в период от 20 години. Обещанието гласеше, че текстът ще бъде изтеглен между провелото се вече първо четене и задаващото се второ четене на закона. Тъй като въпросната част беше в списъка с причини за недоволство от страна на протестиращите на Орлов мост в столицата, много хора не успяха да повярват лесно на думите на спортния министър Свилен Нейков. OFFRoad Radio се свърза с генералния секретар на Българския туристически съюз Венцислав Удев, който да изкаже вижданията на съюза за това доколко може да се разчита на дадената от министъра дума и дали хижите със сигурност трябва да излязат от притесненията на протестиращите.

Ето как протече разговорът:

- Г-н Удев, какво е Вашето мнение за случващото се със Закона и имате ли доверие на спортния министър Свилен Нейков, че спорният текст наистина ще бъде оттеглен.

- Ние направихме сериозно изложение към министъра, към председателя на Народното събрание, към представители на различните групи в парламента. Изложихме всичко, което има традиции в туристическото движение в България. Българският туристически съюз в продължение на 90 години стопанисва и строи хижи, защото не е взел от държавата нито един готов обект – хижа или заслон. Държавата не е казала „Ето, ето, заповядайте, стопанисвайте го, управлявайте го“. Всички хижи в България в продължение на тези 90 години – толкова стават тази година от построяването на първата хижа в Какавица, Рила – са построени от български туристи, от наши кадри и те са вдигнали от основите до покрива всеки обект. Всичко е с доброволен труд на хиляди, хиляди туристи. Министърът разбра това – имахме много сериозен разговор – и му казахме, че имаме горчив опит от последните 10-15 години, в които много сериозен брой туристически хижи изчезнаха от картата на България, защото бяха отдавани за стопанисване от други организации. Те са трудни за стопанисване, нужен е голям ентусиазъм и желание и министърът разбра тези неща, заради което сме му много благодарни, разбира се.

- Да разбираме, че не очаквате неприятни изненади?

- Спортистите имат определен процент спортсменско поведение и това не би трябвало да се случи. Така че според мен си имаме взаимно доверие и просто не подлежи на коментар.

- Текстът за хижите тогава трябва изцяло да излезе от списъка с притеснения на протестиращите, нали така?

- Не би трябвало да има повод за притеснение, просто трябва да вярваме на министъра – ние затова сме го избрали за министър, така че той мисля, че ще си свърши работата.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване