07/05/12 17:52
(http://www.klassa.bg/)

Законът за горите мина на първо четене в комисия без спорните текстове

Комисията по земеделието и горите прие в четвъртък на първо четене новите промени в Закона за горите, по които беше постигнат обществен консенсус. Процедурата премина без почти никакво  обсъждане, тъй като предварително министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обяви, че ще се гласуват само текстовете, по които има пълно съгласие между еколозите и хората, искащи да продължат строежите на съоръжения в планините. Гласуваха общо 17 народни представители. 12 депутати от комисията дадоха своя вот „за” приемането на законопроекта, а 5 гласуваха „против”. Председателят на Земеделския съюз „Александър Стамболийски” и народен представител от ПГ на Коалиция за България Спас Панчев предложи да не се претупва новият законопроект и заключи, че в новите текстове няма достатъчно аргументация. Той заподозря, че по така наречения казус промяна на предназначението има отново възможност за пробив, и то в частните гори, но е направено прикрито.
Законопроектът е внесен на 3 юли 2012 г. за първо гласуване. В началото на дебата по текстовете Десислава Танева обясни, че чл. 54, който се отнасяше за строежа на ски писти и съоръжения в горски територии и земеделски земи без промяна на предназначението и по който не беше постигнат консенсус, не присъства в предложения от ГЕРБ законопроект. Поради тази причина остава старият режим за строеж на подобни съоръжения – с промяна на предназначението. Вносители на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за горите са председателят на комисията по земеделието и горите в парламента Десислава Танева, както и депутатите от ГЕРБ Искра Фидосова, Димитър Аврамов, Юлиана Колева и Христо Христов.
Въпреки орязания законопроект за 18.30 ч е обявен протест под наслов „Туристи, доброволци и любители на планината ЗА ГОРИТЕ!!! 5 ЮЛИ”. Организаторите обясниха, че шествието се провежда заради Закона за горите и промените в Закона за физическото възпитание и спорта, свързани с хижите. „Грабвайте ските и бордовете, щеките, шалтетата, еспадрилите, очилата, раницата, гетите, бричовете, ойларипи шапките и т.н.”, пише в съобщението на организаторите от Фейсбук.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване