07/05/12 13:23
(http://www.klassa.bg/)

„Изгубеният свят на комунизма” тръгва на 8 юли по БНТ

1989 година променя живота на милиони хора зад Желязната завеса. Но какво е било да живееш в режима на комунизма? След края на Студената война някои европейци си спомнят за това време като интересно, разнообразно и пълно с образователни, професионални и развлекателни възможности - като свят, за който сякаш копнеят... Но това ли е истината? Какъв всъщност е бил животът с комунистическа идеология във всички сфери, отговорите зрителите на БНТ ще намерят в 3-серийната документална поредица на Би Би Си „Изгубеният свят на комунизма”.
Първият епизод -„Социалистическият рай /ГДР/”, който ще видим на 8 юли, представя интересни подробности около обявяването на Източна Германия за "социалистически рай". В същото време това е най-шпионската страна в историята - 300 000 агенти от тайните служби  осигуряват сведения за 17-милионното население. Добродетелите на социализма са съпоставени с грозната истина за режима, през който хиляди невинни са екстрадирани към бившите концлагери или Сибир. Изненадващо е, че Източен Берлин има своя странна версия за 60-те години на суинга и стриптийза като санкционирани от държавата, но компенсирани с носталгия по времето на гарантираните работни места, щедри благодеяния, другарство и национално осигурени изкуство и култура. За това време ще разкажат личности от киното, спорта, музиката и "свободни" граждани...
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване