07/05/12 15:09
(http://www.klassa.bg/)

Иран бил готов да удари за минути 35 военни бази на САЩ

Иран заплаши, че ще унищожи за броени минути базите на САЩ в Близкия изток, ако Вашингтон реши да го нападне, предадоха израелските медии. Те цитират генерал Амир Али Задех, който ръководи авиокосмическите сили в Корпуса на стражите на ислямската революция. В границите на обсег на иранските балистични ракети се намират 35 американски военни бази. Най-мощните ракети, с които разполага Иран, могат да поразяват цели на разстояние от 2000 км.
Иран провежда в момента военно учение „Великият пророк 7“ в пустинята Дащ е Лут с ракети с обсег от 300 до 1300 км. Това е достатъчно, за да се достигне базата на Пети флот на ВМС на САЩ, която се намира в Бахрейн само на 200 км от Иран. Ракетите „Шахаб-3“ , които също се тестват в учението, имат 10 пъти по-голям обсег и са способни да достигнат Израел и Южна Европа. 
Ройтерс отбелязва, че близо до Иран американски бази има  и в Кувейт, Катар, ОАЕ, Турция, Афганистан и Киргизстан.
В първия ден на учението Иран изпита също ракетите „Шахаб-1“ и „Шахаб-2“, „Зелзал и „Фатех“. Всички те са поразили успешно набелязаните цели, заявиха от армията.
Иран започна учението в отговор на заплахата от военна операция от страна на САЩ и Израел. След неуспеха на преговорите за ядрената програма на Техеран, проведени  в Истанбул, се заговори, че такъв военен удар се подготвя.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване