07/05/12 14:25
(http://www.klassa.bg/)

Китай и Русия бойкотират конференцията за Сирия в Париж

Китай не възнамерява в настоящия момент да участва в конференцията „Приятелите на сирийския народ“, която се открива в петък в Париж, предаде АФП, цитирайки говорител на външното министерство в Пекин. Така Китай последва Русия, още един приятел на Сирия, която реши да бойкотира срещата. В Париж представители на около стотина арабски и западни държави и международни организации ще  дискутират с хора от опозицията на Башар Асад  как да се сложи край на кръвопролитието в Сирия.
Пекин отказа да участва и в първите две срещи от този формат през февруари и април.
Според китайското външно министерство международната общност трябва да се концентрира сега върху консенсуса, постигнат в Женева миналата събота, за преходно правителство в Дамаск. В плана, предвиждащ в кабинета да влязат хора от опозицията, заедно с представители на режима, обаче не се говори за оттеглянето на Башар Асад.
В Париж се очаква това да бъде казано в прав текст.
Китай не смята режима в Дамаск за виновник за насилието в страната, което взе 16 500 жертви от март 2011 г.  Заедно с Москва Пекин блокира две резолюции на Съвета за сигурност на ООН, осъждащи Асад.
Сайтът Уикилийкс обяви в четвъртък, че е започнал публикуването  над 2 милиона писма от т.нар. Сирийско досие. Това е кореспонденция на сирийски политици, министри и бизнесмени в периода  август 2006 г. - март 2012 г.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване