07/05/12 21:57
(http://e-vestnik.bg/)

Кой е Путин? Същият човек ли е, или друг?

Ройтерс

Многосерийната руска комедия - колаж от Фейсбук
Колаж за Путин и Медведев, качен на Фейсбук страницата на “Новая газета”. Надписът гласи “Многосерийна руска комедия - Владимир (Путин) и Дмитрий (Медведев) си сменят професиите.

След завръщането си на президентския пост през май Владимир Путин пропътува половината свят, за да покаже кой управлява Русия сега. Проблемът е, че никой не е сигурен кой всъщност е самият Путин.

Светът видя един раздразнителен, жилав и безкомпромисен Путин, мръщещ се по време на хладната си среща с президента на САЩ Барак Обама - ситуация, която възкреси спомените за дипломацията на Студената война. Езикът на тялото напомняше на стария Путин.

Три дни по-късно той бе у дома, в Санкт Петербург, и очароваше инвеститорите, говорейки за прозрачност, реформи, управление на закона и възможност за протести, ако не се нарушават разпоредбите. Това бе съвсем различен Путин.

Отново в Кремъл след 4 години като премиер, президентът се опитва да свикне с управлението на една различна Русия, на която образът му на корав човек вече не подхожда, а протестите срещу властта му станаха нещо обичайно за Москва.

“Върнахме се в началото. Кой е Путин? Същият човек ли е, или друг? Отговорът е - по малко и от двете”, твърди Борис Макаренко от московския Център за политически технологии.

“Той е мъдър и достатъчно сериозен като лидер, който отдавна вече е във властта, за да разбере, че светът и държавата да се променили. Опитва се да се приспособи към новото положение тук и в чужбина, но му е трудно да се промени.” Може би Путин цели да пасне навсякъде, слагайки различна маска за всеки отделен случай.

Чуждите инвеститори, събрани на бизнес форума в Санкт Петербург, чуха от Путин в общи линии онова, което искаха - обещания за приватизация, защита на правата на компаниите и борба с корупцията.

Бившият шпионин на КГБ отдели няколко минути за приятелски разговор с бившия държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, един от спаринг партньорите на Москва през съветската епоха.

Той намери време да се срещне и с директори на частни инвестиционни фондове и ръководители на петролни компании, макар да подразни някои от тях със закъснението си.

“Чувствам се обнадежден, след като напуснах залата”, каза Кристоф дьо Маржри, главен изпълнителен директор на френската петролна и газова компания “Тотал”. Той приветства обещанието на Путин чуждите компании да могат да участват в развитието на руския енергиен сектор. Тези уверения обаче звучат прекалено добре, за да бъдат верни, смятат ветерани инвеститори в Русия. Те познават прекрасно неизпълнените обещания за реформи на Путин през дванадесетте му години като президент и премиер.

“Той казваше правилните неща пред слушателите си, но думите му тежат все по-малко”, казва Роланд Наш, главен инвестиционен стратег в инвестиционния фонд “Верно Капитал”.

Срещата на Путин с Обама, състояла се по време на конференцията на Г20 в Мексико, бе приета като доказателство, че завръщането на “силовия” Путин на мястото на либералното му протеже Медведев е краят на “рестартирането” на отношенията между Русия и САЩ.

Висши длъжностни лица от САЩ смятат, че това е повърхностно впечатление. Но контрастът с приятелските срещи между Путин и предшественика на Обама, Джордж Буш, известни като “Шоуто на Джордж и Владимир”, не може да не бъде забелязан.

Владимир Путин посети също Китай, Франция, Германия, Беларус, Казахстан и Узбекистан след встъпването му в длъжност на 7 май. Изборът на Минск за първо задгранично посещение шокира дипломатическата общност. Путин пропусна среща на Г8 в САЩ, а Беларус е управляван от Александър Лукашенко, известен като последния диктатор в Европа.

Това решение бе предупреждение за Запада - и мощен сигнал към аудиторията в страната - че Путин е готов да унижи Вашингтон, за ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване