07/05/12 13:01
(http://www.klassa.bg/)

Мъжете трябва да спрат цигарите месеци преди да станат бащи

Досега се знаеше, че тютюнът предизвиква генетични промени при новородените на майки пушачки. Но за първи път учени откриват, че рискът е сериозен и по линия на бащата, съобщава „Макси сайънс“. Мъжете трябва да престанат да пушат месеци преди да решат, че ще стават бащи, защото могат да увредят ДНК на своето дете. Резултатите от новото изследване ще излязат в списанието на Федерацията на американските дружества за експериментална биология.
За да стигне до това заключение, екипът на д-р Джулиан Лобентал от британския университет в Брадфорд е анализирал кръв и сперма от бащите на 39 семейства в периода на контрацепцията, както и кръвни проби от майките и бебетата при раждане. Бащите са дали на учените данни за това, колко цигари пушат, колко килограма тежат, каква професия и начин на живот имат (включително консумация на алкохол и хранителни добавки).
Анализът на ДНК на всяко бебе е позволил да се засекат промени в някои гени, свързани с повишен риск от раково заболяване. Резултатите показали увреждане на ДНК при децата на бащи пушачи. Според учените вредите, причинени от цигарения дим, са се предали чрез спермата. Предишни изследвания вече показаха, че пушенето променя ДНК в клетките на сперматозоидите.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване