07/05/12 14:26
(http://www.klassa.bg/)

Париж вдига данъците за богатите

Новото социалистическо правителство във Франция обяви данъчни увеличения на обща стойност €7,2 млрд., чиято основна мишена са най-заможните домакинства и водещите корпорации. Мярката е част от усилията на силно задлъжнялата страна да се придържа към целите си за свиване на дефицита и да запази Брюксел и пазарите на разстояние. Мрачна икономическа оценка на държавните одитори тази седмица предупреди за недостиг от €40 млрд. в държавните финанси в следващите две години, а кабинетът понижи прогнозите си за растежа.
Кампанията срещу богатите е в съзвучие с предизборното обещание на президента Франсоа Оланд: „Ако се налагат жертви, а това е сигурно, ще трябва да ги направят най-богатите.“ Повече от половината промени са насочени към домакинствата, а останалите засягат едрия бизнес. Сред тях са по-нисък праг за данъка върху общото имущество, вдигнат от предишния държавен глава Никола Саркози. Френският налог върху богатството е уникален за ЕС, а Оланд планира да добави еднократно по-високо вземане за хората с нетно състояние от над €1,3 млн. Данъкът  върху наследството, също облекчен при управлението на Саркози, сега ще бъде затегнат. Банките ще се сблъскат с по-високи тежести, същото важи и за доставчиците на бензин, които ще бъдат ударени чрез ново облагане на енергийните фирми с акции в петролния сектор. Компаниите ще плащат на държавата по 3% върху дивидентите, изплатени на акционерите. Целта е да бъде насърчен бизнесът да използва паричния поток за инвестиции, за да подпомогне наваксването на разликата в конкурентоспособността спрямо индустриалната сила, каквато е съседна Германия. Данъкът върху финансовите транзакции ще бъде удвоен на 0,2%.
„Не съм враг на парите“, заяви министър-председателят Жан-Марк Ейро пред парламента тази седмица. Увеличенията на данъчната тежест ще бъдат съсредоточени върху най-големите корпорации, докато малките компании ще получат благосклонни данъчни условия, допълни той. По-бедните домакинства и не толкова заможната част от средната класа ще бъдат пощадени. Правителството ще премахне две ключови инициативи на Никола Саркози – ще върне налога върху извънредните работни часове и ще отмени закон, който щеше да прехвърли таксите за труд върху потребителите чрез по-висок ДДС.
Мерките са част от изменен бюджет за 2012 г. През есента Оланд ще даде начало на по-дълбоките си данъчни реформи за 2013 г., включително пределната ставка от 75% върху доходите над €1 млн., която се радва на силна обществена подкрепа. Оланд, чиято политическа платформа бе против универсалното затягане на коланите, е изправен пред изключително трудната задача да измъкне Франция от дупката, като същевременно избягва забранената дума „икономии“ и отказва мащабни съкращения в публичния сектор и системата за социално подпомагане. По-високите данъци са първата стъпка, но те ще бъдат  съчетани със замразяване на разходите в определени министерства, макар все още да не са уточнени. Сметната палата предупреди, че оптимизирането на огромния публичен сектор е неизбежно. „Непосредствените мерки ще са свързани с данъчните приходи, но до края на мандата на това правителство ще има и промени в разходите“, заяви министърът на бюджета Жером Каюзак. „Свиването на харчовете е като забавянето на гигантски танкер - отнема време.“

По в. „Гардиън“
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване