07/05/12 15:48
(http://www.klassa.bg/)

Прогнозират 10% увеличение на хляба заради цената на тока

Около 10% ще поскъпне хлябът след шоковото покачване на цената на електроенергията. Такава прогноза направи председателят на Бургаския съюз на хлебопроизводителите и сладкарите Димитър Людиев пред БНР в четвъртък. В бургаската браншова организация членуват 40 фирми. Хлебопроизводителите и сладкарите там все още не са коригирали цените на продукцията си, но това скоро ще се случи, предупреждават те.
Всички фактори работят в тази посока, но все още говорим за „нероден Петко“, защото можем да коментираме факти, които са на пазара. Цената на хляба се формира от няколко фактора – от себестойността на продукта и от пазарната цена, коментира за „Класа“ Кольо Колев, изпълнителен директор на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България  Според него увеличаването на цената на електроенергията и водата от 1 юли увеличава себестойността на насъщния и води до поскъпване по веригата на едро. Колев обясни, че увеличаването на цените на едро не означава увеличаване и на дребно, тъй като в търговците има доста широк марж на печалба и биха могли да поемат някакво увеличение, без това да се отрази на крайната цена. Всеки производител си има собствена политика.
Другият фактор е, че със започването на жътвата цената на житото през тази година се е увеличила с около 15%-20%, и това неминуемо ще оскъпи и брашното. А оттук нататък – как ще се повиши цената на хляба, всеки производител решава сам за себе си, заяви шефът на Браншовата камара на индустриалните хлебопроизводители и сладкари в България.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване