07/05/12 13:22
(http://www.klassa.bg/)

Рецесията вдига дела на лошите кредити в Гърция, банките в паника

Банките в Гърция са разтревожени от постоянното увеличение на лошите заеми. В. "Катимерини" коментира, че те се дължат на рецесията през първата половина на годината. В момента техният дял е 18% от всички заеми, посочват гръцки официални представители. В последните три години и половина броят на лошите заеми се увеличи четири пъти. Тяхната обща стойност в момента е около 46 млрд. евро, което е рекорд за гръцката банкова система.
Новият гръцки премиер Андонис Самарас се очакваше в четвъртък да предложи на международните кредитори да бъдат ускорени приватизацията и плановете за свиване на държавния сектор в замяна на по-благоприятни условия по спасителния пакет, съобщиха медии, цитирани от ДПА и БТА.
Самарас иска от „тройката“ - Европейският съюз, ЕЦБ и МВФ, да дадат на Гърция повече време за изпълнение на фискалните цели. Очаква се финансовият министър Янис Стурнарас да предложи на данъкоплатците да бъде позволено да плащат на вноски, което ще забави данъчни постъпления на стойност 2,5 милиарда евро (3,1 милиарда долара) до идната година.
Трипартийната управляваща коалиция в Гърция, водена от премиера Андонис Самарас, започна битка с представители на кредиторите от ЕС, ЕЦБ и МВФ, като ще се стреми да получи от тях подкрепа за исканото от Атина предоговаряне на условията във връзка с по-нататъшното кредитиране на страната, информират вестниците.
Гърция вероятно ще обяви фалит въпреки опитите, които се правят за спасяването на страната. Това пък заяви шведският министър на финансите Андерс Борг, цитиран от АФП.
„Най-вероятно е в Гърция да се получи известна неплатежоспособност”, подчерта Борг пред шведско радио. „Имайки предвид начина, по който ситуацията беше управлявана досега, не може да изключим възможността в крайна сметка да се стигне до фалит на държавата”, допълни министърът. Според него дори новото гръцко правителство да предоговори условията, поставени от МВФ в замяна на финансовата подкрепа, публичният дълг на Гърция ще остане на ниво 120% от БВП в следващите 10 години, което е „труднопоносима ситуация, когато имаме толкова слаби нива на растеж като в Гърция”. Фалитът на Гърция може да означава и излизане от еврозоната, в което Борг все пак се съмнява.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване