07/05/12 21:54
(http://e-vestnik.bg/)

Русия не е готова за часа Х в Централна Азия

Утро.ру

Елитна част на армията на Таджикистан. Снимка: таджикнюз

Главнокомандващият руските Сухопътни войски генерал-полковник Владимир Чиркин говори на 26 юни пред комисията по отбрана и сигурност в Съвета на федерацията и прогнозира неутешителен развой на събитията в Централна Азия: междудържавните проблеми в региона може да предизвикат “локални въоръжени конфликти с участието на Узбекистан, Таджикистан и Киргизстан”. А ден по-късно научихме, че Узбекистан е решил да замрази членството си в Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКС).

Има ли връзка между двете събития? Безспорно, особено при положение, че нотата от узбекското Външно за замразяване на членството е била внесена в секретариата на ОДКС още на 20 юни. Шест дни са отишли за осмисляне, преценки и дискусии, преди да дръзне Чиркин най-сетне да представи нещата такива, каквито са. Това впрочем възмути до краен предел военното командване на Таджикистан. Упреците всъщност са крайно прости: вместо да подложи заплахите на обсъждане в ОДКС, руският главнокомандващ прави публично изявление, безсмислено от гледна точка на борбата с тези заплахи, затова пък дава повод за насрещни демарши.

Сега скандалът ще бъде използван от нежелаещите сътрудничество с Русия - предстои да се реши съдбата на руската военна база, създадена през 2004 г. със сили и средства от 201-а мотострелкова дивизия. През 2004 г. федерацията успя да си издейства от Таджикистан терена практически безплатно срещу съществени (2 милиарда долара) инвестиции в местната икономика. Обещанието не бе изпълнено поради процедурни и други разногласия.

После, през септември 2011 г., Дмитрий Медведев и Емомали Рахмон се разбраха арендата да бъде удължена с още 49 години, но договор не е подписан и до днес. В момента Таджикистан иска 300 милиона долара годишна аренда и явно намеква, че може да предпочете други наематели - американците, които поне от година вече търсят къде да разположат войските си, изтегляни от Афганистан.

Немаловажно изглежда, че арендата на руската база изтича през 2014 г., което съвпада със срока за изтегляне на американските сили от Афганистан. И за капак нека припомним, че през 2014 г. приключва и договорът на американците за аренда на базата Манас. Президентът на Киргизстан вече заяви, че той няма да бъде продължен и ще се наложи американците да напуснат страната; същевременно обаче Русия бе приканена занапред да плаща за летището в Кант. Засега не се знае как ще свършат кавгите с Бишкек, още повече като знаем, че напоследък смяната на властта в Киргизстан става под формата на държавни преврати - никой не може да гарантира, че президентът Алмазбек Атамбаев ще избегне съдбата на своите предшественици.

Но часът “Х” вече е известен: до 2014 г. въпросите около арендата на военни обекти трябва да бъдат решени. Това означава, че през идните две години борбите за Средна Азия ще се изострят още повече. Позицията на САЩ в общи линии е ясна - неприкрита с нищо експанзия, включително военна. За Китай тази част от света не е без значение, но Пекин има множество други проблеми в Югоизточна Азия и Тихоокеанския регион. Русия, чийто президент съвсем наскоро говори за създаването на Евразийски съюз, има интерес да бъде запазен мирът в региона, а за целта е необходимо да превърне ОДКС в дееспособна организация.

Днес тя наподобява по-скоро клуб, чиито решения не са задължителни за членките, а дейността му се свежда до разни седенки и военни маневри. В интервалите помежду им всяка средноазиатска държава си решава проблемите, без да се озърта много-много към своите партньори. Таджикистан и Киргизстан никога не са стигали тъй далеч, колкото Узбекистан: неподписал нито един от документите, приети в рамките на колективната сигурност, той все тичаше насам-натам между ОДКС и ГУАМ (Грузия, Украйна, Узбекистан, Азербайджан и Молдова), а и днес ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване