07/05/12 13:17
(http://www.klassa.bg/)

Сделката за покупка на Porsche от Volkswagen пред финал

Най-големият производител на автомобили в Европа - Volkswagen AG, ще финализира сделката по купуването на Porsche до края на месеца, предадоха агенциите. Volkswagen ще плати 4,46 млрд. евро (5,6 млрд. долара) плюс една обикновена своя акция за 50,1% от Porsche въпреки първоначално спряганите 3,9 млрд. евро, като така ще се сложи край на продължилата 7 години сага.
През 2009 г. двете компании се споразумяха да се слеят до края на 2011 г., след което обаче възникнаха законови пречки. Сделката вероятно ще понижи разходите и ще увеличи печалбите на Volkswagen в момент, когато германската компания се опитва да се превърне в най-големия автопроизводител в света.
„Ускорената интеграция ще ни позволи да започнем по-бързо да въвеждаме обща стратегия за автомобилния бизнес на Porsche и да осъществим ключови съвместни проекти по-бързо“, коментира Ханс Дитер Пьоч, главен финансов директор на Volkswagen.
Антимонополните власти вече одобриха VW, която притежава 49,9% от акциите на Porsche, да придобие и останалите 50,1% от капитала на дружеството.
В същото време германският автомобилен гигант успя да се споразумее и с данъчните сделката да се води вътрешно преструктуриране с цел това да повлияе на размера на дължимите данъци.
Акциите на VW се повишиха с 5,75 евро, или с над 4%, до 133,75 евро в началото на днешната сесия. От началото на годината акциите на компанията са отбелязали ръст от 15%.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване