07/05/12 13:19
(http://radiomilena.com/)

След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира

e9b075231ae468e0628ac33d7f18b3ea 300x182 След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира Има ерозия на доверието към управляващите. Това каза пред БНР социологът Кольо Колев от „Медиана“. Според него това се дължи на две неща – икономическата криза и неумението на управляващите да управляват.

Социологът Мира Радева от МБМД потвърди, че в третата година от управлението на правителството на Бойко Борисов има ясна негативна тенденция в сравнение с началото, предаде агенция КРОСС.

Спряла съм се на три индикатора – доверие в правителството, доверие в министър-председателя и електорален потенциал на управляващата партия спрямо най-голямата опозиционна. На този етап прави впечатление /по данни от май/, че последните управляващи било заради умението им да контактуват с медиите, било заради желанието на самите медии, имат най-стабилни позиции в сравнение с всички предходни кабинети. Доверието, измерено през май, към Бойко Борисов е 41%, недоверието е 52%. При Станишев доверието е било 22%, а недоверието – 72%. Най-близо до стойностите на Борисов е Иван Костов, който на същия етап от управлението има доверие 29% и недоверие – 62%. По отношение на кабинета е почти същата динамика. Към май доверието към кабинета е 33%, недоверието – около 60%. Най-добре стоящият кабинет е този на Иван Костов – през юни 2000 г. има 26% доверие и 64% недоверие. И за електоралния потенциал на управляващата партия – измерваме отношение към ГЕРБ 28 до 30% спрямо опозиционната БСП, която варира в 16-18%, съобщи Радева.

Тя обаче изтъкна изключително „бурния“ месец юни. По думите й едно изследване в този момент би показало сериозен спад на доверието към управляващите.

Към днешна дата, това са 1096 дни от изборите, имаме дадени около 533 обещания. Процентът на тези, които са изпълнени, в момента е около 11%. Извън този процент са всички обещания, по които ние приемаме, че се работи в момента, че по някакъв начин процесът на тяхното изпълнение тече. Има и малък процент, които са блокирани – около 4%, по простата причина, че например министърът, който е дал даденото обещание, е сменен и не е в състояние да следи за изпълнението на това обещание. Неизпълнените обещания са около 16% до този момент – това са такива, за които или срокът е изтекъл, или очевидно те не са изпълнени. Това посочи пък блогърът Асен Генов, който е и един от създателите на сайт, който следи обещанията на родните политици и доколко те са спазени. Той подчерта, че премиерът често дава обещания, които просто са продиктувани от обстоятелствата.

Актуалната тема тези дни е пожарът на Витоша. На първия ден от пожара, в ранния следобед, г-н Цветанов например даде едно обещание, че в рамките на светлата част на деня пожарът ще бъде овладян. Вчера следобед премиерът каза, че до 3 часа пожарът ще бъде потушен. Същата заявка. Сега разбираме, че пожарът наистина е потушен в голяма степен, т.е. големите огнища са загасени, но все още има тлеещи огнища, които дни наред ще бъдат актуални и ще трябва да се наблюдават. Т.е. това показва едно желание да се каже нещо, което обществото желае да чуе.

Блогърът посочи, че такива са обещанията и за падането на лихвите, за пътната инфраструктура. Има и обещания, които са изцяло противоречащи си по своя характер, каза Генов и добави като пример обещания в сферата на енергетиката и околната среда.

 След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира

bookmark След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира svejo След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира google След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира delicious След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира stumbleupon След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира facebook След три години управление доверието към ГЕРБ ерозира Сподели

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване