07/05/12 15:55
(http://www.klassa.bg/)

Трансферът на 100 млн. лева от здравната каса към МЗ е противоконституционен

Трансферът на 100 млн. лева от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към Министерството на здравеопазването (МЗ) е противоконституционен. Това се казва в решение на Конституционния съд (КС) от 4 юли, публикувано на сайта на институцията. Според състава на КС със съдия-докладчик Георги Петканов подобен трансфер  „противоречи на принципите на правовата държава и изискванията за правна сигурност и предвидимост“.  Решението е подписано с особено мнение от петима съдии – Владислав Славов, Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Румен Ненков и Кети Маркова.
Трансферът на въпросните 100 млн. лв. бе записан в Закона за бюджета на НЗОК за тази година въпреки предупрежденията на опозицията и синдикатите, че това е незаконно. Реакцията на БСП и ДПС бе, че  60 депутати от двете парламентарни сили го атакуваха в съда с аргумента, че  не може здравното министерство да бъде субсидирано с парите от вноските за здраве.
Решението на съда в общи линии подкрепя тезите им. В мотивите на КС се казва, че „политическата воля и управленските решения, въплътени в оспорените разпоредби, според КС противоречат на принципите на правовата държава. Това означава, че посочените норми от Закона за бюджета на НЗОК са в противоречие с конституцията. Съгласно принципа на правовата държава изпълнителната власт дължи подчинение, което произтича от изискването да се гарантира предсказуемост на нейните действия. Те трябва да се извършват в обстановка на публичност и гласност“.  В мотивите се казва още, че  „осигурителните вноски се правят в публични фондове, каквито са тези на здравното осигуряване. Между тях и данъчните задължения има много общи черти и множество различия. И едните, и другите обаче са обявени за публични вземания. И това е направено, за да се осигури тяхното събиране, а не да се приравнят по правната си природа. В мотивите на свои решения КС на няколко пъти прави разграничение между бюджетни средства и средства с целево предназначение. И това не е случайно и не е лишено от основание, доколкото е различен правният режим на двата вида средства. И това са различия както от гледна точка на набирането, така също и при разходването им“.
„Ние не  оспорваме  решенията на КС. Те обаче важат занапред, т.е догодина такъв трансфер не може да бъде извършен“, каза пред „Класа“ Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия в парламента. Тя допълни, че има уверенията на финансовото министерство, че плащанията са наред.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване