07/06/12 23:42
(http://e-vestnik.bg/)

В Италия със сладолед срещу кризата

Франс прес

Без пари и без познания Федерико и Гуидо основаха преди девет години компанията Гром, превърнала се през годините в малка империя на сладоледите, произведени по италиански рецепти. Днес Федерико и Гуидо смятат, че въпреки кризата Италия предлага все още големи възможности.

През 2003 г. двамата приятели са под 30 години, когато решават да отворят първата сладоледаджийница в Торино в областта Пиемонте в Северна Италия. “Идеята първо хрумна на Гуидо Мартинети, който днес е на 37 години”, разказва 39-годишният Федерико Гром.

Докато четял статия, в която Карло Петрини, основателя на екологично-гастрономичното движение Слоу фуд, съжалявал, че човек вече не може да намери сладоледи, произведени от отлични суровини, Гуидо, енолог по образование, се зарекъл да оспори това твърдение и споделил намерението си със своя приятел.

Федерико, по онова време финансов директор във фирма, се хванал на думите му и му представил бизнес план с “не особено солидни основи”, както той самият признава. “Никой от двама ни не знаеше как се прави сладолед, което беше първият проблем. Но по-големият проблем беше, че ние нямахме пари”, усмихва се Федерико, чийто вид на солиден бизнесмен е в контраст с вида на Гуидо, носещ дънки, поло и маратонки. Федерико, чието фамилно име даде името и на фирмата, вложи в проекта спестяванията си от 32 500 евро. Гуидо пък взе заем на същата стойност.

Днес двамата приятели, които са отстъпили 5 процента от дяловете в компанията си на италианския производител на кафе “Или” и 5 процента на техен партньор от Япония, притежават 58 магазина в Италия, Франция, САЩ и Япония. Въпреки кризата техните печалби скочиха от 250 000 евро през 2003 г. на 30 милиона днес.

Мотото на Федерико и Гуидо е: Да правим сладоледи, които имат едновремешния вкус. Това граничи при тях с мания за съвършенство. Те влагат в производството висококачествени, но не разоряващо скъпи суровини и предлагат сладоледите си по 2,50 евро за две топки.

През 2007 г. двамата приятели купуват 15 хектара земи в Костилиоле д’Асти, в Пиемонте. Това е ферма, наречена от тях “Мура, мура”, което в превод от мадагаскарски означава “бавно, постепенно, леко”. Името е знак, че двамата започват да се приближават към движението Слоу фуд, зародило се в същия район на Италия.

“Искахме да отглеждаме някои плодове, за да разполагаме с най-добрите суровини за производството на сорбе с отлично качество”, казва Гуидо, докато развежда посетителите из имението.

В пределите му двамата приятели произвеждат плодовете си в съответствие с био стандартите. Там те отглеждат круши, праскови и кайсии. Една част е запазена за ягоди и пъпеши. Там двамата приятели експериментират и с нови сортове.

Някои пуритани смятат, че Гром не произвежда сладоледи по италиански, които трябва да бъдат правени изцяло на мястото, на което се продават, базата за сладоледа месестата част от плодовете и ароматите в Торино, преди да ги достави из магазините си, където се правят самите сладоледи. Историята на Гром е историята на един успех, който в последните години рядко се е случвал в Италия.

Поразената от дълбоката криза страна вижда как много млади хора я напускат, изплашени от повсеместната безработица. Шефовете на италианските компании пък не престават да критикуват бюрокрацията, задушаваща предприемаческия дух.

Това виждане се опровергава от шефовете на Гром, които вярват повече от когато и да е било в “красивата страна”. Отхвърляйки мита за чуждата страна, в която всичко е лесно, въпреки че за известно време беше повярвал в него, Федерико Гром уверява, че се е сблъскал с много повече препятствия в Лос Анджелис, отколкото в Торино, Милано или Венеция.

“Италия е една от най-красивите страни в света. Тя предлага все още големи възможности и е богата на таланти”, казва Федерико Гром. Той ...

Публикувана на 07/06/12 23:42 http://e-vestnik.bg/15057/v-italiya-sas-sladoled-sreshtu-krizata/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване