07/08/12 13:06
(http://www.klassa.bg/)

8% от пушачите у нас започват да пушат на възраст под 15 години

8% от пушачите и бившите пушачи на цигари у нас заявяват, че са започнали да пушат редовно на възраст под 15 години.  Това показват данните от проучването „Евробарометър”, проведено в страните - членки на Европейския съюз.

Малко повече от месец след въвеждането на пълната забрана за тютюнопушене на закрити обществени места у нас представяме данни за тютюнопушенето в България и в Европейския съюз като цяло.





Макар мерките за намаляване на тютюнопушенето в някои от останалите страни - членки на Европейския съюз, да са значително по-строги, отколкото у нас, данните от проучването сочат, че пушачите в ЕС като цяло започват да пушат на по-ранна възраст, отколкото пушачите у нас.
70% от пушачите в Европа като цяло са започнали да пушат цигари преди навършване на пълнолетие.  17% пък признават, че са започнали да употребяват цигари и тютюневи продукти на много ниска възраст – преди навършване на 15-години.
Най-много започнали да пушат в ранния пубертет регистрираме в Дания – една трета от пушачите в тази страна пушат отпреди петнадесетия си рожден ден.

За добро или за зло, пушачите у нас започват да пушат на малко по-зряла възраст от средното за Европа. Средната възраст за започване на редовно тютюнопушене в Европа е 17,6 години, а измереното за България е 18,6 години.

Макар и започнали рано, мнозинството от пушачите в Европа (60%) като цяло заявяват, че са се опитвали да откажат цигарите поне веднъж в живота си. Именно датчаните, които започват да употребяват цигари най-рано от всички в общността, са и сред най-упоритите в опитите за отказ от вредния навик. 80% от жителите на Дания, които понастоящем пушат, са се опитвали да откажат цигарите. Следват жителите на Обединеното кралство – три четвърти от тях също се правили опити да спрат да пушат.

България понастоящем се намира на последно място сред 27-те страни - членки на Европейския съюз, по дял от пушачите, които са се опитвали да се откажат от тютюнопушенето. Едва малко над една трета (36%) от сънародниците ни са полагали усилия, за да се опитат да преминат в лагера на непушачите.

Начините за отказ от тютюнопушенето са много и разнообразни – съществуват медикаменти, хапчета, лепенки, електронни цигари, различни видове терапии (телефонни линии, консултации, иглотерапия). Въпреки това сред голяма част от пушачите битува нагласата, че са достатъчни само силна воля и мотивация, без допълнителни средства. Именно това е и най-често практикуваният опит за отказ от пушенето – две трети (66%) от европейските граждани, които пушат, но са се опитвали да откажат пушенето, са се опитвали да го направят самостоятелно, без помощ или допълнителни средства. Малко над една пета са се възползвали от някакъв вид терапия за получаване на никотин по алтернативен начин – например с дъвки, лепенки, лекарства, инхалатори. Това е и най-популярният „асистиран” опит за отказ от цигарите.

Употребата на помощни средства за отказване на цигарите у нас е по-ниска от средното за Европа. 77% от българските пушачи, които са се опитвали да спрат цигарите, казват, че са се опитвали без допълнителни средства. Само 12% пък са използвали някакъв вид терапия за набавяне на никотин.


„Евробарометър” е редовно социологическо изследване, провеждано от ТНС в страните от Европейския съюз и други европейски държави, по поръчка на Европейската комисия. Извадката във всяка от изследваните държави е национално представителна – средно по около 1000 души на държава. Максималната статистическа грешка при 50-процентови дялове е ±3%. За България изследването се провежда от ТНС ББСС.  
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване