07/08/12 15:59
(http://www.klassa.bg/)

Турция защити титлата си на балкански шампион по голф

Отборът на Турция защити титлата си от миналата година в Балканското първенство по голф за аматьори, което се проведе в Голф клуб “Св. София”. Шампионите получиха купата и медалите от българския министър на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков.

За втора поредна година Българската голф асоциация организира Балканския голф шампионат за аматьори, в който се включиха отбори от 14 страни – Албания, Армения, България, Хърватска, Кипър, Чехия, Гърция, Казахстан, Македония, Молдова, Румъния, Сърбия, Словения и Турция. Турнирът се организира с подкрепата на R&A – ръководният орган в света на голфа, който подкрепя развитието на спорта.
На официалното откриване, на което прозвучаха химните на всички участващи държави, присъстваха генералният секретар на Българския олимпийски комитет Белчо Горанов и президентът на Българската голф асоциация Красимир Гергов.
На 5 юли се проведе първият кръг, като отборите, разделени в две дивизии, стартираха едновременно от първа и десета дупка. Голфърите с ниските хендикапи от А дивизия играеха във формат строукплей, а тези от Б дивизия – грос стейбълфорд. Наравно с мъжете се състезаваше и една дама – очарователната представителка на Казахстан Джамила Джахалиева.
България бе представена с играчи и в двете дивизии. След първия кръг в дивизия Б нашите състезатели деляха втората позиция с отбора на Румъния с по 47 точки, начело излезе Хърватска с 54 точки.
В А дивизия поведе тимът на Словения със 134 удара, следван от Чехия със 136 и Турция със 138. Този кръг ще бъде запомнен и с постижението на сръбския голфър Чедомир Илич, който постигна впечатляващия резултат от 65 удара – 6 под пара на игрището.
Прекъсване заради гръмотевици, нов рекорд на турнира и размествания в класирането белязаха втория кръг на турнира. 23-годишният Чедомир Илич успя да подобри собствения си рекорд и завърши кръга с феноменалните 63 удара – цели 8 под пара. Това до голяма степен допринесе за промените в класирането преди последния трети кръг в събота. След като дори не бяха в челната тройка от първия ден, сърбите оглавиха таблицата със сбор от 271 удара, а Словения и Чехия делят втората позиция с 273 удара.

В решителния трети кръг горещината и прекъсванията заради гръмотевици отново поставиха на изпитание участниците в състезанието. Голфърите от Турция, в чийто тим бе и миналогодишният шампион от Откритото първенство на България Флориан Колберг, изпревариха конкурентите си и завоюваха титлата със сбор от 409 удара от трите дни. На второ и трето място се класираха отборите на Словения и Сърбия съответно с 412 и 414 удара.
В дивизия Б победи отборът на Хърватска със сбор от 158 точки, следван от тима на Румъния със 143, а българските голфъри се класираха трети с общ резултат 136 точки.
Българският министър на физическото възпитание и спорта Свилен Нейков връчи купите и наградите на победителите и обеща подкрепа от държавата за организирането на още по-мащабни и успешни голф събития у над.
Бяха връчени и две специални награди. Едната отиде при сръбския състезател Чедомир Илич, който заслужи овациите на всички с невероятната си игра и рекорд на игрището. Награда получи и хърватският голфър Стипе Делич, който постигна hole-in-one на 15-а дупка в последния кръг.
На коктейла след награждаването екипите на Българската голф асоциация и на Голф клуб “Св. София” получиха поздравления от участниците за безупречното провеждане на турнира.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване